Održan javni čas o pogubnosti rehabilitacije fašizma u Zrenjaninu

Desni ekstremizam kroz rehabilitacije pokušava da legitimizuje ratne zločine, ratno profiterstvo i kriminal

14. mar 2016

Aktivisti zrenjaninske Antifašističke akcije (AFA) organizovali su danas u centru tog grada „Javni čas o rehabilitaciji fašizma“.

AFA je tokom akcije emitovala program uživo Uličnog radija i intervjue sa građanima i aktivistima.

Aktivista Srđan Papić Đurić kazao je za RTV da su oni koji su se okupili bili simbolično „obeleženi“ kao antifašisti.

„Smatramo da se ovim pogubnim rehabilitacijama država obračunava sa antifašizmom i da se time pokušavaju urušiti sve tekovine NOB na prostoru bivše Jugoslavije, a da se kroz rehabilitaciju kvislinga i fašista, predstavnici države pripremaju za nove okupacije, kolaboracije i eksploatacije“, rekao je Papić Đurić.

On je objasnio da je cilj današnje akcije da se kroz informativno-edukativne razgovore i intervjue građanima ispriča istinita priča o kontekstu i problemu pogubnih rehabilitacija kvislinga i fašista kako u Srbiji, tako i regionu.

„Rehabilitacija Nedića i sličnih počela je devedesetih godina prošlog veka i stiče se jasan utisak da desni ekstremizam, koji jača na ovom prostoru, kroz takve rehabilitacije pokušava da legitimizuje ratne zločine, ratno profiterstvo i kriminal kojim su tokom tih ratova građeni društveni sistemi sadašnjih država bivše Jugoslavije“, dodao je Papić Đurić.

On je ocenio i da je posebno pogubna činjenica da se izjednačavanjem četničkog pokreta i rehabilitacijom Draže Mihajlovića već počelo i sa direktnim prekrajanjem istorije što ostavlja duboke posledice, odnosno otvara mogućnosti manipulisanja istorijskom istinom u službi desnog ekstremizma.

Aktivisti su objasnili i da im je namera da kroz „Ulični radio“ ožive gradski javni servis, jer je Radio Zrenjanin prestao sa emitovanjem. Srđan Papić Đurić je ocenio i da je reč o gušenju medijskog prostora i poručio da će aktivisti svoj radijski program snimati na ulici.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga