Održan antifašistički protest, aktivisti napadnuti kamenom

Aktivisti poručili: Smrt fašizmu!

17. maja 2012

Aktivisti Antifašističke akcije Novog Sada organizovali su danas ispred zgrade novosadskog suda protest zbog presude po kojoj član te organizacije Zoran Petakov treba da ide 100 dana u zatvor jer je uvredio bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve Irineja.

Nepoznati muškarac sa kapuljačom na glavi u jednom trenutku bacio je veliki kamen na aktiviste Antifašističke akcije, koji je srećom samo okrznuo jednu devojku.

Taj muškarac je potom podigao srednje prste obeju ruku u vazduh i pobegao, a policija koja je obezbeđivala skup nije mogla da ga uhvati.

Oko 150 aktivista Antifašističke akcije potom je na stepenicama suda razvilo veliki transparent na kojem je pisalo: „Stop inkviziciji! Antifašizam nije kriminal.”

Oni su nosili i zastave te organizacije, a u rukama su držali papire na kojima je pisalo: „Petakovu – 100 dana zatvora, Pahomiju – sloboda. Pravda?”

Skupu su prisustvovali i predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović, portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov, kao i predstavnici nevladinih organizacija, koji su podržali zahteve antifašista.

Aktivisti su na kraju protesta uzviknuli: „Smrt fašizmu, sloboda Petakovu!“.

Oni su tokom protesta ponovili da presuda Petakovu pokazuje da pravosuđe u Srbiji nije nezavisno.

„Ovako je poslata poruka kako će proći svako ko se drzne da kritikuje crkvu. Ovaj slučaj još jednom potvrđuje spregu između države i crkve”, poručili su antifašisti.

Ocenili su da, sa druge strane, aktivnosti raznih desnoekstremističkih grupa i pokreta koji su „u milosti SPC”, prolaze nekažnjeno uprkos drastičnom kršenju Ustava i povređivanju ljudskih prava.

Petakov je dobio rešenje o izdržavanju kazne zatvora u trajanju od 100 dana jer nije platio 100.000 dinara kazne na koju je osuđen zbog uvrede Irineja.

Petakov je osuđen 2008. godine u nekadašnjem Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu, jer je episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao najodgovornije za širenje desnoekstremističkih ideja unutar crkve i nazvao ih „četiri jahača apokalipse”.

On je tvrdio da ti episkopi aktivno podržavaju određene ekstremističke grupacije u Srbiji, a sud je ovu tvrdnju označio kao uvredu i za tužioca i za sve pravoslavne hrišćane.

I sudija Miroslav Bošnjak tada je rekao da se, kao pravoslavni vernik, oseća uvređenim.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga