Održan 13. Zagreb Pride

Jednosatnu povorku centrom grada ove godine nisu pratili kordoni policije

15. juna 2014

Zagreb Pride, koji je u subotu održan 13. put, okupio je oko 2.000 učesnika iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Jednosatnu povorku centrom grada ove godine nisu pratili kordoni policije, čijih pripadnika je bilo znatno manje nego proteklih godina.

Brojni Zagrepčani i turisti na ulicama su blagonaklono pozdravljali kolonu i snimali, ili pak jednostavno ignorisali bez jasnih izraza netrpeljivosti, prenose hrvatski mediji.

Na završnom skupu na Zrinjevcu, koji je počeo Internacionalom u izvođenju lezbijskofeminističkog „Le zbora“, pročitan je proglas kojim su građani pozvani na solidarnost u borbi za ravnopravnost i dostojanstvo svih ljudi u Hrvatskoj.

Homofobom godine u Hrvatskoj ove godine proglašena je Žaljka Markić iz Građanske inicijative „U ime obitelji“, kao osoba, kako je obrazloženo, koja je svojim javnim djelovanjem najviše doprinijela podjelama i neravnopravnom položaju LGBT osoba u hrvatskom društvu.

Homofrendom godine proglašena je poslanik u Hrvatskom saboru Mirela Holi, koja je i ove godine došla da podrži povorku, izražavajući nadu da će parlament do kraja mjeseca donijeti zakon o životnom partnerstvu.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga