Odobrena izgradnja crkve iznad Potočara

Resorno ministarstvo RS-a odobrilo nastavak gradnje pravoslavne crkve nadomak lokacije masovne grobnice žrtava genocida

10. mar 2013

Crkva na lokalitetu Budak u Srebrenici, u blizini Memorijalnog centra Potočari, bit će izgrađena, poruka je to građevinskog odbora i mještana.

Njima je u nedjelju predstavljeno rješenje Ministarstva za prostorno uređenje Republike Srpske, kojim se odobrava nastavak gradnje pravoslavnog hrama.

Prethodno su porodice ubijenih Srebreničana tražile prestanak gradnje, tvrdeći da je izgradnja ove crkve provokacija.

Nadležno ministarstvo Vlade Republike Srpske izdalo je rješenje kojim se u cijelosti poništava ranija odluka Odjeljenja za urbanizam Opštine Srebrenica i daje odobrenje za nastavak gradnje.

Oko dvije stotine mještana Mjesne zajednice Dugo Polje i okolnih sela potpisalo je u nedjelju tužbu protiv Opštine Srebrenica, čiji su službenici, kako tvrde mještani, osporavali gradnju pravoslavnog hrama.

Masovna grobnica nadomak crkve

„Nakon tri godine borbe s lokalnom administracijom u Opštini Srebrenica i protivzakonitog osporavanja izgradnje ovog hrama, mi smo dobili rješenje od Ministarstva za urbanizam RS u kome stoji da smo ispunili sve uslove da dobijemo to rješenje za izgradnju crkve“, rekao je Srđan Rankić, predsjednik građevinskog odbora za gradnju crkve.

Lokacija na kojoj se nalazila masovna grobnica Budak II udaljena je tek tridesetak metara od crkve. To je osnovni razlog zbog kojeg se bošnjačka udruženja protive njenoj izgradnji.

Sa tog mjesta pogled se prostire prema Memorijalnom centru Potočari, gdje je do sada ukopano više od 5.000 žrtava genocida.

„Uvijek naglašavamo da mi nismo protiv crkve, nego smo protiv lokacije na kojoj se ona nalazi. Ta crkva je bliže našim nišanima i našim šehidima, nego korisnicima koji bi se tu sutra trebali moliti Bogu“, kazala je za Al Jazeeru ranije ovog mjeseca Šahida Abdurahmanović iz Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga