Odnos prema LGBT populaciji se popravlja?

Da li jedna sudska presuda nasilniku koji je pretio LGBT zajednici u Srbiji može da bude signal da stvari idu na bolje?

07. mar 2012

Da li jedna sudska presuda nasilniku koji je pretio LGBT zajednici u Srbiji može da bude signal da stvari idu na bolje? Ili je pred društvom u Srbiji još veoma dugačak put borbe protiv teškog nasleđa devedesetih, kojim dominira atmosfera nasilja?

Pred Višim sudom u Beogradu izrečena je presuda od tri meseca zatvora dve godine uslovno osobi koja je preko Fejsbuka pretila pripadnicima LGBT populacije u Srbiji.

To znači da će izvesni nepravosnažno osuđeni Sima Vladičić, ukoliko u naredne dve godine ponovi ovo krivično delo, odslužiti svoju kaznu zatvora u trajanju od tri meseca.

On je pripadnicima LGBT populacije pretio u grupi na Fejsbuku koja nosi naziv „500 000 Srba protiv gej parade“. Podsećanja radi, Parada ponosa u Beogradu jesenas nije održana upravo zbog toga što je policija procenila da bi bezbednost učesnika bila ugrožena od strane velikog broja ekstremista.

Ima pomaka na bolje…     

Šta se i da li se išta promenilo u odnosu prema gej populaciji u Srbiji od prošle jeseni do danas?

Lazar Pavlović iz organizacije Gej-strejt alijansa kaže za Dojče vele da ova presuda pokazuje izvestan pomak u sudskoj praksi i dodaje da je čitav slučaj i medijski bio veoma dobro propraćen.

„Dakle, čitav proces je relativno brzo završen za srpske prilike i srpsko sudstvo, što jeste određena vrsta napretka. E sad, koliko će to imati uticaja na neke buduće slučajeve, koliko će se sudovi i tužilaštva pozivati na ovu presudu kao na neku vrstu uzora, to pre svega zavisi od samih sudija i tužilaštava i videćemo kako će to funkcionisati u budućnosti”, navodi Pavlović.

Goran Miletić iz organizacije Zaštitnici ljudskih prava i jedan od organizatora prošlogodišnje neodržane Parade ponosa, takođe je donekle zadovoljan presudom, ali napominje da je sud izrekao minimalnu zaprećenu kaznu, što, smatra on, ne doprinosi poboljšanju odnosa društva prema LGBT populaciji.

„Policija sada reaguje i, ukoliko prijavite napad, vrlo je verovatno da će oni uhapsiti toga ko vam je pretio ili ko vas je napao. Međutim, kada to stigne do pravosuđa, slučaj se razvlači i završi se upravo ovako, sa nekim veoma bezveznim kaznama koje ne destimulišu nikoga da dalje čini to krivično delo. A on će verovatno u očima onih koji ga okružuju postati heroj”, ocenjuje Miletić.

Kako promeniti atmosferu nasilja u Srbiji?

Lazar Pavlović pak smatra da je veoma važno senzibilisati javnost, kao i same žrtve, da prijavljuju ovakve napade na LGBT populaciju.

„Bitno je uvek prijavljivati takve stvari i procesuirati ih, jer jedino tako možemo ostvariti napredak: i što se tiče rada sudova i tužilaštava, i što se tiče same senzibilizacije populacije koja je ugrožena – da shvati da treba da staje sebi u zaštitu”, poručuje Pavlović.

Goran Miletić, međutim, smatra da društvom u Srbiji i dalje dominira atmosfera nasilja. „Ti koji prete se samo multiplikuju pa je sada došla nova generacija onih koji prete. To su ljudi koji imaju 18, 19 godina, oni su rođeni početkom devedesetih godina. Dakle, ti koji prete – a kasnije i napadaju – su zapravo veoma mladi ljudi, to je smena generacija kod nasilnika. I oni ne vide ništa problematično u tome da nekoga napadnu pa se nasilje samo nadovezuje na pretnje”, smatra Miletić.

Uzgred, grupa na Fejsbuku pod nazivom „500 000 Srba protiv gej parade“ i danas postoji i posredstvom nje se i dalje šire mržnja i pretnje prema LGBT populaciji. Na žalost, ima i slučajeva da se u medijskim člancima LGBT populacija izjednačava sa pedofilima. Sve u svemu, i Miletić i Pavlović slažu se u oceni da je pred Srbijom još dugačak put borbe protiv nasleđa devedesetih godina.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga