- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Odluka o statusu tek u ponedeljak

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, izjavila je pred početak današnjeg sastanka Saveta ministara u Briselu da je vrlo sam zabrinuta zbog nasilja na severu Kosovu, kao i da EU naporno radi sa obe strane kako bi se našlo mirno rešenje za probleme na tom području. Ona je, istovremeno, izrazila i svoje zadovoljstvo današnjim nastavkom dijaloga Beograda i Prištine.

I dok evropski šefovi diplomatija očekuju konkretne rezultate dijaloga, kako bi zaokružili svoje mišljenje o napretku Srbije ka EU, jučerašnji, celodnevni pregovori, nisu rezultirali nijednim konkretnim dogovorom, sem približavanjem po pitanju prelaza na severu Kosova.

Švedski šef diplomatije Karl Bilt, ipak ocenjuje da dijalog nije doživeo „fijasko“ i dodaje: „Prema informacijama koje sam ja dobio dijalog napreduje i nastavlja se i danas. A pitanje kandidature Srbije nije na današnjem dnevnom redu Saveta. To će biti u ponedeljak (5.12.)“

Francuska: Srbiji poslati pozitivan signal

Nema drugog rešenja, od nastavka istinski konstruktivnog dijaloga između Beograda i Prištine, koji je, uostalom, ovih dana i nastavljen, s napretkom koji izgleda obećavajući“, ocenjuje francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe.

„Da bi se Srbija ohrabrila da nastavi u tom pravcu, istakao sam da joj treba poslati pozitivan signal. Francuska je, dakle, za to da joj se sada prizna status kandidata, što će nam omogućiti da zatim nastavimo dijalog sa Srbijom i da je ohrabrimo da produži putem kojim je krenula“, rekao je Žipe.

Austrija: Za napredak Srbije potrebna konkretna dela

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger, koji takođe prisustvuje sastanku Saveta ministara spoljnih poslova EU u Briselu, poručuje Beogradu da za rešavanje situacije na severu Kosova nisu dovoljne samo reči već su neophodna i dela.

„Iako austrijska Vlada podržava Srbiju i njenu kandidaturu, poslednji događaji na severu Kosova izazvali su veliku zabrinutost,“ izjavio je Špindeleger. On kaže da su srpski mediji izveštavali o tome da je bilo napada od strane pripadnika Kfora na srpski narod i podvlači da se činjenice ni na koji način ne mogu tako interpretirati:

„Zato je apsolutno neophodno da predsednik Tadić ne samo kaže nešto o tome već su potrebna i konkretna dela kako bi izgrednici bili pronađeni i osuđeni. Potrebno je i da svi pokažu opredeljenost da bi se ovakvi događaji sprečili u budućnosti. To je uslov za bilo koji korak napred“, zaključio je Špindeleger u Briselu.

Ministri spoljnih poslova EU danas bi trebalo da razmene mišljenja povodom dešavanja na Zapadnom Balkanu, sa posebnim osvrtom na Srbiju, BiH  i Kosovo. U ponedeljak (5.12.) očekuju se konačni zaključci o napretku zemalja u procesu evrointegracija, koje bi 9-og decembra trebalo da usvoji Savet lidera EU.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!