Odložena rasprava o Deklaraciji

Pastor: Jednoglasan dogovor da se o Deklaraciji ne raspravlja na sledećem nego na prvom narednom zasedanju vojvođanskog parlamenta

19. apr 2013

Na dnevnom redu odložene sednice Skupštine Vojvodine koja će biti održana 25. aprila neće se naći Predlog Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, izjavio je danas predsednik Skupštine Ištvan Pastor.

Pastor je na konferenciji za novinare rekao da su se na Kolegijumu Skupštine Vojvodine predstavnici vlasti i opozicije jednoglasno dogovorili da se Deklaracija nađe na prvom narednom zasedanju, kada se steknu svi potrebni uslovi za to.

“Naophodno je da Skupština Vojvodine prethodno izabere četiri člana Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine iz redova ekperata za ustavna pitanja i društvene nauke”, kazao je Pastor.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da se na sednici 25. aprila imenuju ta četiri člana, tako što će stranke vladajuće koalicije predložitoi tri, a poslanici opozicije jednog člana Odbora.

“Nadam se da na sednici neće biti preglasavanja i da ćemo naći dogovor o delegiranju ekperata. Nakon toga stvorili bi se uslovi da to radno telo upunom sastavu razmotri Deklaraciju”, rekao je Pastor i naveo da na sednici 25. aprila neće dozvoliti rapravu o tekstu Deklaracije.

On je precizirao da Poslovnik o radu predviđa da članovi Odbora za bezbednost i Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine, pored poslanika, moraju budu i stručnjaci i ekperti iz ovih oblasti.

Pastor je rekao da je poslednjih nedelja vodio intenzivne razgovore “kako bi se politiziranje vratilo u institucije, smanjila napetost i skrenulo sa puta opasnih pojava”.

Prema njegovim rečima, to se pre svega odnosi na preteće poruke i plakate, a sve je kulminiralo pretnjama smrću predsedniku Vlade Vojvodine Bojanu Pajtiću.

Pastor je danas ponovio da se nisu stekli uslovi za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora i dodao da pritisci na njega ne mogu biti razlog za to, jer su pritisci sastavni deo političkog života.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga