Odložen početak suđenja Veselinu Vukotiću

Sudija Svetlana Tomić-Jokić konstatovala je da Višem sudu nije stigla punomoć za postupanje advokata Zdenka Tomanovićevo pred pomenutim sudom, ali je i pored toga doneta odluka da se početak glavnog pretresa odloži za 6. oktobar 2011.

30. jun 2011

Suđenje crnogorskom državljaninu Veselinu Vukotiću zbog ubistva i pokušaja ubistva u Kotoru 1997. godine, koje je danas trebalo da počne u Višem sudu u Novom Sadu, odloženo je na molbu optuženog.
Vukotić je sudiju Svetlanu Tomić-Jokić zamolio da odloži početak glavnog pretresa, jer na suđenje nije došao jedan od njegovih branilaca, beogradski advokat Zdenko Tomanović.
Iako je sudija konstatovala da Višem sudu nije stigla punomoć za Tomanovićevo postupanje pred pomenutim sudom, sudsko veće je donelo odluku da početak glavnog pretresa odloži za 6. oktobar 2011. godine.
“Sud je odlučio da izađe u susret vašoj molbi, pre svega da vam se ne bi uskratilo pravo na odbranu”, rekla je sudija Tomić-Jokić, uz podsećanje da je prisustvo drugog Vukotićevog branioca Dragan Gojkovića bilo dovoljno za početak suđenja.
Prema važećem zakonu, optuženi ima pravo na maksimalno pet advokata, ali je prisustvo samo jednog branioca dovoljno za održavanje suđenja.
U sudnici se danas nije pojavio ni jedan svedok, kao i dvoje oštećenih. Kako je saopšteno, većina svedoka nije uredno dobila poziv za suđenje, dok su oštećeni opravdali izostanak. Na suđenju se nije pojavio nijedan od trojice predviđenih sudskih veštaka.
Zbog krivičnih dela koje se Vukotiću stabljaju na teret Viši sud u Podgorici ga je  2006. godine u odsustvu osudio na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.
Uhapšen krajem 2010. godine u Novom Sadu po Interpolovoj poternici koju je raspisala Crna Gora, ali ga je Viši sud pustio da se u ponovljenom suđenju brani sa slobode, jer je konstatovano da ne postoji osnov za određivanje pritvora.
Viši sud u Novom Sadu sudi mu na osnovu delegiranja nadležnosti od strane Ministarstva pravde Srbije.
U martu 2011. godine Vanraspravno veće Višeg suda u Novom Sadu odbilo je molbu Crne Gore za izručenje Vukotića toj zemlji.
Prema navodima medija, Vukotić je bio saradnik srpske tajne policije za koju je u Evropi izvršavao zadatke od „najvišeg državnog interesa“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga