Odložen 27. Palićki festival

Novi termin biće naknadno objavljen u skladu sa razvojem situacije u zemlji u vezi sa epidemijom korona virusa

17. jul 2020

Festival evropskog filma Palić, čije je 27. izdanje bilo najavljeno od 8. do 14. avgusta, odložen je do daljeg zbog novih mera Vlade Srbije o zabrani okupljanja usled pogoršanja epidemiološke situacije. Novi termin 27. FEF Palić biće naknadno objavljen u skladu sa razvojem situacije u zemlji u vezi sa epidemijom korona virusa, saopštili su 17. jula organizatori.

Programski direktor FEF Palić Miroslav Mogorović izrazio je uverenje da će publika tog festivala do kraja leta ipak imati priliku da uživa u odabranim filmovima pod sjajem zvezda, uz primenu svih mera prevencije širenja epidemije. “Usled novih mera za sprečavanje širenja epidemije, prinuđeni smo da pomerimo datum održavanja našeg festivala. Svoj deo posla smo završili, imamo sjajan program, a filmovi su dogovoreni i razvrstani u programske celine. Po poboljšanju epidemiološke situacije objavićemo novi termin. Sigurni smo da ćemo ovoga leta omogućiti gledaocima da uživaju u filmovima pod sjajem zvezda, uz primenu svih mera prevencije i socijalnog distanciranja”, izjavio je Mogorović.

Mogorović je istakao i značaj kulture i umetnosti u kriznom vremenu.

“Svesni smo da je građanima suočenima sa svim izazovima koje je donela pandemija potreban ne samo festival, nego i svi kulturni sadržaji koje je moguće organizovati u ovim okolnostima. To je pokazalo i veliko interesovanje za dešavanja na Letnjoj pozornici u ovom kratkom periodu predaha tokom juna i jula. Kulturna dešavanja su važna za bodrenje i podizanje duha građana, što je svakako važan faktor u procesu izlečenja. Nadamo se da će uskoro i naš festival ulepšati i olakšati život svim ljubiteljima filma”, istakao je Mogorović.

O rešenosti organizacionog tima da 27. FEF Palić bude održan u punom kapacitetu govori i visok kvalitet glavne selekcije koju čini 13 evropskih ostvarenja.

Selektor tog programa Nenad Dukić istakao je da je među njima i jedan od najznačajnijih savremenih italijanskih reditelja Mateo Garone sa filmom “Pinokio”, poznati francuski autor starije generacije Filip Garel sa novim filmom “So od suza”, dok će veteranka poljskog i svetskog filma Agnješka Holand biti u konkurenciji s novim filmom “Šarlatan”, a jedan od najosobenijih nemačkih reditelja Kristijan Pecold predstaviće novi film “Undin”.

Kao najkontroverzniji film glavnog programa najavljen je “Nataša”, jedan od filmova obimnog projekta DAU ruskog reditelja Ilje Hržanovskog.

Iz zvanične selekcije neodržanog Kanskog festivala stiže poljsko-švedski film “Znoj” Magnusa Von Horna, dok filmovi mlađih ili manje poznatih reditelja dolaze iz Danske, Norveške, Bugarske, Mađarske.

(SEEcult.org)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga