Odlazak Bogdanke Poznanović

Ispraćaj Bogdanke Poznanović je u sredu, 12. 6. 2013, u 12.45 časova na Gradskom groblju u Novom Sadu

12. juna 2013

Posle kraće i teške bolesti, preminula je Bogdanka Poznanović (Begeč, 1930 – Novi Sad, 2013.) slikarka, multimedijalna umetnica, kulturna aktivistkinja, profesorica na likovnoj akademiji u Novom Sadu. Zajedno sa svojim suprugom Dejanom Poznanovićem, ranih pedesetih godina XX veka, učestvovala je u osnivanju Tribine mladih u Novom Sadu i bila saradnik prve redakcije ove kulturne institucije tokom 1954. i 1955 godine. U to vreme nastaju njeni kontakti sa predratnim avangardistima i posleratnim modernistima u književnosti Oskarom Davičom, Dušanom Matićem, Markom Ristićem, Milanom Dedincem, te Vaskom Popom, Radomirom Konstantinovićem, Borom Ćosićem. Posebno je bio važan njen kontakt sa Miroslavom Krležom. U periodu od 1956. i 1957. godine, kao urednica izložbenog salona priredila je izložbe Petra Lubarde, Peđe Milosavljevića, Nedeljka Gvozdenovića i dr. Sa Juditom Šalgom, Biljanom Tomić i Zvonkom Makovićem radila je na programu Likovnog Salona Tribine mladih tokom kasnih šezdesetih. Bila je učesnik alternativne umetničke scene sedamdesetih u Novom Sadu i blisko sarađivala sa Zelimirom Žilnikom, Vujicom Rešinom Tucićem, Slobodanom Tišmom, Miroslavom Madićem, Čedom Drčom, Slavkom Bogdanovićem…

Njen umetnički rad se odvijao od modernističkog slikarstva bliskog apstrakciji i modernog grafičkog dizajna, preko istraživanja u kontekstu enformela, do postslikarskih praksi: vizuelne poezije, konceptualne umetnosti, nove umetničke prakse, istrživanja komunikacija i novih medija, video umetnosti… Počev od 1955. godine, izlagala je na mnogobrojnim izlozbama u zemlji i inostranstvu.

Dvadeset godina svog rada je posvetila profesorskoj karijeri na novosadskoj akademiji, gde je prvi put na prostoru cele Jugoslavije uspostavila predmet interdisciplinarnih istraživanja .

Prošle godine, Muzej savremene umetnosti Vojvodine/Novi Sad u koprodukciji sa institutom za istraživanje avangarde/Zagreb i ORION ART/ Beograd izdao je monografiju Miška Šuvakovića „ Bogdanka i Dejan Poznanović – umetnost, mediji i aktivizam na kraju moderne“.

U okviru festivala Videomedeja dodeljuje se nagrada „Bogdanka Poznanović“ – za najbolju instalaciju, nastup uživo, objekat ili url projekat, a Centar za nove medije Kuda.org pokrenuo je dugoročan projekat čuvanja i promovisanje legata „ Bogdanke i Dejana Poznanovića“, koji obuhvata eskluzivne i raritetne materijale (knjige, kataloge, fotokopije) iz njihove lične biblioteke koji do sada nisu bili dostupni javnosti

Ispraćaj Bogdanke Poznanović je u sredu, 12. 6. 2013. u 12.45 časova na Gradskom groblju u Novom Sadu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga