Odlaganje usvajanja Statuta vodi ka zaoštravanju odnosa

Učesnici tribine o autonomiji Vojvodine ocenili su večaras u Sremskoj Mitrovici da će dalje odlaganje usvajanja S…

15. okt 2009

cekajuci_statut_sm.pngUčesnici tribine o autonomiji Vojvodine ocenili su večaras u Sremskoj Mitrovici da će dalje odlaganje usvajanja Statuta Vojvodine u Skupštini Srbije i dalje ponižavanje Vojvodine voditi ka zaoštravanju odnosa Beograda i Novog Sada.
Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton rekao je da je sramota za Vojvodinu što Skupština Srbije već više od godinu dana odbija da raspravlja o Statutu pokrajine.
On je ocenio da je potpuno legitimno da se u Vojvodini organizuje referendum na kojem bi se građani pitali za mišljenje o tome kakvu autonomiju žele za pokrajinu.
Marton je kazao da u Vojvodini nema separatizma i poručio da ta pokrajina treba da ostane u Srbiji, kao i da Beograd i Novi Sad moraju da imaju partnerske odnose.
Sociolog Mirko Đorđević upozorio je da je moguće da se u Vojvodini razviju separatističke ideje, ukoliko se nastavi sa njenim ponižavanjem.
On je ocenio da Srbija mora da poštuje stečena prava Vojvodine i rekao da je jedno od stečenih prava i to da Vojvodina mora da ima svoj ustav.
Filozof Milenko Perović ocenio je „da se elita u Beogradu prema Vojvodini ponaša kao privremeno zaposednutoj teritoriji“.
„Oni kao da žele da što efikasnije i brže raščereče vojvođanske resurse“, rekao je Perović.
Politikolog Pavel Domonji rekao je da je Vojvodina jedina federalna jedinica bivše Jugoslavije u kojoj nije bilo separatizma, ali je ocenio da ignorantski stav Beograda prema pitanju autonomije Vojvodine radikalizuje odnose Beograda i Novog Sada.
Tribinu „Vojvodina ili čekajući Statut – ima li Vojvodina vremena?“ organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine u saradnji sa američkom fondacijom NED.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga