Odlaganje festivala zbog neizvesnog budžeta

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici odložen je za jesen zbog smanjenja ukupnog budžeta za kulturu, a u neizvesnoj finansijskoj situaciji je i Festival evropskog filma Palić

05. feb 2016

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici odložen je za jesen zbog nepredviđenih i nepovoljnih okolnosti, a pre svega zbog smanjenja ukupnog budžeta za kulturu, kasnog raspisivanja konkursa na osnovu kojih se finansira i njihovog neizvesnog ishoda, saopštili su 3. februara organizatori, navodeći da je u neizvesnoj finansijskoj situaciji i Festival evropskog filma Palić.

Otvoreni univerzitet Subotica, koji je izvršni producent oba festivala, saopštio je da su pripreme za obe manifestacije već uveliko u toku, ali je s Direkcijom Međunarodnog festivala pozorišta za decu zaključio da je zbog postojećih okolnosti najmudrije i najrazboritije da se 23. izdanje tog festivala odloži za septembar.

„Brine nas što ni Republika ni Pokrajina nisu još uvek raspisale konkurse. Za producenta, kao što je Otvoreni univerzitet Subotica, koji nije na budžetu, a organizuje ovako ozbiljne i velike manifestacije, ovo je teška situacija”, naveo je direktor Otvorenog univerziteta Subotica Ilija Tatić.

Priprema i organizacija oba festivala traje godinu dana, pa se već od avgusta, kada je Festival evropskog filma Palić u pitanju, razgovara sa učesnicima i radi na ostalim segmentima organizacije.

“Računamo na to da će na svim nivoima vlasti i dalje na pravi način vrednovati festivale, jer oni imaju dugoročan značaj za našu kulturu i bilo bi nedopustivo da urušavamo njihov ugled“, naveo je Tatić.

Ukupan budžet Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici mogao bi biti poznat najranije u aprilu 2016, što je prekasno za 23. festivalsko izdanje koje je bilo predviđen za maj.

S obzirom na bogatstvo festivalskog programa i zahtevnu organizaciju, odlučeno je da 23. Međunarodni festival pozorišta za decu – umesto od 22. do 28. maja, bude održan od 25. septembra do 1. oktobra.

„Priprema 23. Festivala započeta je pre više od pola godine, sve aktivnosti teku prema planu, pa u organizacionom i programskom smislu nema i ne bi bilo nikakvih razloga da se Festival ne održi u prvobitno planiranom terminu. Za glavni, takmičarski program do sada je prijavljeno preko 170 pozorišta i oko 200 predstava sa raznih strana sveta i iz zemlje domaćina Srbije, među njima i ona sa nacionalnim renomeom. Predstoji nam selekcija. Pristigao je i veliki broj prijava za međunarodnu teatrološku konferenciju posvećenu pozorištu za decu i mlade, osmu po redu, prevode se knjiga Lutka u kulturi (drugi tom) nedavno preminulog poljskog teatrologa Henrika Jurkovskog i dva zbornika sa naučnih skupova održanih na Festivalu 2015. godine”, saopštio je Tatić.

Postignut je i dogovor sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu o predstavljanju italijanskog lutkarstva u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, a moguće i u nekom drugom mestu u Srbiji.

Ove godine je primetno povećano interesovanje dečjih amaterskih pozorišnih grupa za učešće u pratećim programima, posebno onih iz inostranstva. Primer su grupe iz Turske, Slovenije, Rusije, Srbije…

“Naročito značajno za nas je interesovanje teatra iz glavnog grada Letonije, Rige, koji je spreman da pokrije putne troškove i troškove boravka za 40 članova svog ansambla. To je još jedna potvrda kvaliteta i međunarodnog ugleda koji ovaj Festival uživa. Međutim, pokrajinski i republički konkursi na osnovu kojih se Festival sufinansira još uvek nisu raspisani, ne znamo kada možemo da očekujemo rezultate konkursa, niti koliko će novca biti izdvojeno za Festival u ovoj godini. Imajući u vidu negativno iskustvo od pre tri godine, kada je ukupan (umanjen!) budžet bio poznat tek nakon održanog Festivala, ne usuđujemo se da ulazimo u troškove koje kasnije neće imati ko da pokrije”, naveo je direktor i selektor Festivala festivala pozorišta za decu Slobodan Marković.

Prilikom utvrđivanja novih datuma vodilo se računa da se, u onoj meri u kojoj je to moguće, Međunarodni festival pozorišta za decu ne preklopi sa sličnim manifestacijama u zemlji i regionu, kao ni sa drugim značajnim manifestacijama sličnog profila u svetu, a da se održi u doba godine kada još uvek postoji verovatnoća da će vremenski uslovi biti dovoljno dobri za realizaciju programa na otvorenom.

U skladu sa promenom datuma Festivala, konkursi za učešće u takmičarskom programu i na Forumu biće produženi, a svi do sada prijavljeni biće direktno obavešteni o nastalim izmenama. Ukoliko im budu odgovarali novi datumi, pristigle prijave će biti uzete u razmatranje i neće biti neophodno da se dostavljaju nove.

Organizatori su tim povodom uputili izvinjenje zbog eventualnih neugodnosti i zahvalili na razumevanju svima, a posebno onima koji su dostavili prijave za učešće na Festivalu u maju.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice, a svi programi su besplatni za sve posetioce.

Subotički festival pozorišta za decu nametnuo se najširoj teatarskoj javnosti već od samog početka kao jedan od najuglednijih evropskih, ali i svetskih festivala, zauzimajući predvodničko mesto na prostoru zapadnog Balkana.

Za 22 godine predstavio je 550 dramskih ansambala iz 46 zemalja, koje su ne samo pregled, nego i prilog istoriji i antologiji svetskog lutkarstva i pozorišta za decu. Takvom programskom orijentacijom dokazao je kako se iz kulturnog središta kakvo je Subotica može meritorno i superiorno prosuđivati, ali i uticati na kretanja i razvoj savremenog svetskog pozorišta za decu u celini.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga