Odbrana autonomije Vojvodine

Knjiga Dimitrija Boarova „Stevan Doronjski - Odbrana autonomije Vojvodine” zapravo je saga o želji Vojvođana da odlučuju o svom životu

04. nov 2011

Knjiga „Stevan Doronjski – Odbrana autonomije Vojvodine”, autora Dimitrija Boarova i Ranka Končara, predstavljena je u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

Stevan Doronjski (1919-1981) bio je visoki funkcioner u bivšoj SFRJ.

Reč je o knjizi koja je ne samo biografija Doronjskog, već je to knjiga koja osvetljava period socijalističke Jugoslavije, kojem u našoj istoriografiji nije posvećeno dovoljno pažnje, rekao je na promociji istoričar Slobodan Bjelica.

Recenzent knjige Aleksandar Kasaš rekao je da je pitanje autonomije Vojvodine „bilo i ostalo važno” i ocenio da je to i političko i ekonomsko pitanje.

On je objasnio da su se autori oslanjali na istorijsku građu i na direktne dnevničke beleške Doronjskog.

Novinar Dimitrije Boarov rekao je da u Vojvodini nije stvar u „separatizmu”, već u želji Vojvodine i Vojvođana da budu saslušani, da imaju uticaja na državnu politiku u zajednici u kojoj se nalaze.

„Vojvođani ne žele da budu provincijalizovani, a pogotovo ne žele da budu ekonomski raubovani”, kazao je Boarov.

Istoričar Ranko Končar rekao je da je Vojvodina jedini deo jugoslovenske države koji posle 1945. godine ekonomski zaostaje.

„Prvo zbog svoje ekonomske strukture, odnosno zbog poljoprivrede a potom zbog toga što je ona bila žitnica Jugoslavije, pa se zbog toga u nju ne ulaže. Drugo, Vojvodina je potpuno lišena svake industrijalizacije”, kazao je Končar.

Stevan Doronjski bio je, između ostalog, član Predsedništva SFRJ i predsednik Vlade Vojvodine.

Promocija knjige održana je sinoć u prepunoj sali Muzeja Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga