Odbornik 20 dana štrajkuje glađu

Cvetković je za petak najavio organizovanje blokada puteva, uz pomoć nezadovoljnih građana čije su firme propale u procesu privatizacije.

22. nov 2010

Nezavisni odbornik u Skupštini opštine Bela Crkva Stefan Cvetković, koji 20 dana štrajkuje glađu u zgradi Skupštine opštine, izjavio je danas da dobija otvorene pretnje, kako bi bio nateran da okonča štrajk.

On nije želeo da kaže ko mu preti, ali je naveo da je reč o „ogoljenim pretnjama”. „Spominju mi dete i kažu da će se ovo loše završiti po mene”, rekao je Cvetković novinarima.

Naveo je da mu je uručena i presuda suda u Pančevu, po kojoj mora da plati 600.000 dinara dvojici bivših policajaca, na ime klevete i nanošenja duševnog bola, a zbog snimka iz 2007. godine, na kojem se navodno vidi kako ti policajci šmrču kokain.

Ocenio je da je ta presuda “skandalozna” i da je reč o dodatnom pritisku na njega.

Cvetković je za petak najavio organizovanje blokada puteva, uz pomoć nezadovoljnih građana čije su firme propale u procesu privatizacije. U subotu je grupa od pedesetak građana blokirala jedan lokalni put u Beloj Crkvi.

Prema njegovim rečima, građani će mehanizacijom blokirati magistralne puteve Bela Crkva-Kovin i Bela Crkva Vršac, kao i magistralni put prema međunarodnom graničnom prelazu Kaluđerovo.

Dodao je da je skup prijavio policiji i izrazio uverenje da će policija dopustiti skup. Prema njegovim rečima, Opštinsko veće u Beloj Crkvi prošle sedmice donelo je odluku da se protestni skupovi mogu odrzavati jedino na periferiji grada, na jednom pomoćnom fudbalskom terenu.

Cvetković zahteva da budu raspisani vanredni lokalni izbori i pozvani na odgovornost oni koji su, kako je ocenio, Belu Crkvu doveli u težak položaj. Neposredni povod za štrajk glađu bio je navodni falsifikovani zapisnik, kojeg je usvojila Skupština opštine.

Čelnici lokalne vlasti optužili su Cvetkovića da štrajkom nastoji da izbegne tromesečnu kaznu zatvora zbog nasilja u porodici.

Čelnici Opštine Bela Crkva naveli su da je Cvetković štrajk glađu započeo jer “uskoro” treba da bude upućen na izdržavanje zatvorske kazne, po pravosnažnoj presudi na koju ga je osudio sud u Vršcu.

Oni su naveli i da je protiv Cvetkovića u toku još jedan krivični postupak, jer je napao radnika opštinske uprave.

Ocenili su da je Cvetkovićev štrajk glađu zapravo pokušaj skretanja medijske pažnje i dokaz da “ne bira sredstva” u ostvarivanju svojih ciljeva.

Stefan Cvetković je rekao da mu ne pada na pamet da izbegava zatvorsku kaznu od tri meseca, na koju je osuđen zbog, kako je kazao, “montiranog procesa” protiv njega.

On je dodao da još nije dobio dobio rešenje o izdržavanju zatvorske kazne. Tokom štrajka, on je podneo tri krivične prijave, kojima tereti opštinske vlasti za različite vrste malverzacija.

On je policiji u Beloj Crkvi podneo i krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Zavodu za zdravstveno osiguranje Srbije, u vezi sa navodnim maverzacijama u nabavci lekova od koncerna “Hemofarm” iz Vršca, u periodu od 2004. do 2008. godine.

Na vlasti u Beloj Crkvi su Demokratska stranka, Demohrišćanska stranka Srbije (DHŠ) i Pokret snaga Srbije.

Stefan Cvetković, po profesiji novinar, široj javnosti je postao poznat kada je nedavno automobilom proputovao Hrvatsku sa srpskom zastavom na haubi, odnosno Srbiju sa hrvatskom zastavom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga