Odbornici DS napustili sednicu gradske Skupštine Novog Sada

"Govorićemo na ulicama i svuda gde se okupljaju i govore slobodni i nezadovoljni građani Novog Sada"

27. dec 2018

Odbornici Demokratske stranke (DS) u Skupštini Novog Sada napustili su današnju sednicu gradskog parlamenta na čijem dnevnom redu je budžet za narednu godinu, jer im je, kako su naveli, „zabranjeno da govore u najvišem predstavničkom domu u gradu“ iako je na dnevnom redu rasprava o budžetu za 2019. godinu.

„Predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić iz Srpske napredne stranke (SNS) nije dozvolio nikom iz odborničke grupe DS da odgovori bar na deo neistina, kleveta i neosnovanih optužbi koje je na račun opozicije izneo gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević“, navode novosadske Demokrate u saopštenju za javnost.

Dodaju da je Vučević imao „skandalozan govor“ na sednici, u kojem je za odbornike DS govorio da su „kriminalci, diletanti, nepismeni“ i „prostački ih vređao“.

„Od svojih sledbenika je za to bio nagrađen aplauzom, a od svog predsednika gradske skupštine dva puta dužim vremenom za govor nego što predviđa skupštinski poslovnik“, navodi DS.

U saopštenju se ističe da je predsednik Skupštine Jelušić odbornicima DS ukinuo pravo na repliku, a jednom od odbornika je pokušao da oduzme reč jer je „u ruci držao fasciklu na kojoj je pisalo #1od5miliona“.

Prethodno je odbornička većina u Skupštini grada, koju zajedno sa SNS čine Liga socijaldemokrata Vojvodine i Socijalistička partija Srbije, bez rasprave i argumenta odbila sve predloge odbornika DS i sve amandmane na predlog gradskog budžeta u 2019. godini, dodaje se u saopštenju.

„Odbačeni predlozi uopšte nisu bili političke i ideološke prirode, već su se odnosili na poboljšanje uslova života građana Novog Sada i transparentan rad lokalne vlasti“, tvrde demokrate.

Gradski odbor Demokratske stranke je ocenio i da Skupština Novog Sada ne funkcioniše na pravi način od 2012. godine, kada je formirana aktuelna gradska vlast.

Jedini mogući odgovor na represiju i teror danas je bilo napuštanje sednice“, naveo je DS.

Demokrate su poručile da će, pošto im nije dozvoljeno da govore u Skupštini grada, njihovi odbornici u narednom periodu govoriti na ulicama i „svuda gde se okupljaju i govore slobodni i nezadovoljni građani Novog Sada“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga