Odbor za informisanje osudio napade na RTV i na NDNV

Nedopustivo je da se novinari prozivaju zbog svoje nacionalne pripadnosti, stavova, vrednosnih procena, da se dele na "izdajnike" i "patriote"

15. mar 2013

“Odbor smatra da je nedopustivo da se novinari i istaknuti pojedinci u javnosti prozivaju zbog svoje nacionalne pripadnosti, stavova, vrednosnih procena, da se dele na ‘izdajnike’ i ‘patriote’”, navodi se u zaključcima odbora, koji su usvojeni većinom glasova na današnjoj sednici.

Na glasanju je uzdržan bio pokrajinski poslanik Srpske napredne stranke Damir Zobenica, koji je rekao da se u suštini slaže sa zaključcima, ali ima “nekoliko manjih primedbi”.

Na sednici odbora učestvovali su i predstavnici RTV-a i NDNV-a, koji su zahvalili na podršci Skupštini Vojvodine.

Programska direktorica RTV Sanda Savić kazala je da su napadi na RTV na etničkoj osnovi narušili atmosferu u toj medijskoj kući.

“Možete da zamislite kako se osećaju naši zaposleni koji nisu srpskog porekla”, kazala je Savić.

Ona je ocenila da su ti napadi na RTV zapravo “politički, od početka pa do kraja”.

“Kada Dušan Bajatović govori o tome da treba da se promeni uređivačka politika i smeni rukovodstvo, to je direktan politički napad. Izašle su senke na svetlo dana i sve je sada jasno. Mi smo sve vreme pod velikim pritiskom raznih političkih grupa i očekujem te pritiske i dalje”, kazala je Savić.

Predsednik Izvršnog odbora NDNV-a Nedim Sejdinović rekao je da je to udruženje bilo izloženo svojevrsnoj medijskoj hajci na dnevnoj bazi tokom januara i februara meseca.

On je zahvalio predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru, predsedniku Vlade Vojvodine Bojanu Pajtiću, pokrajinskom sekretaru za informisanje Slaviši Grujiću, OEBS-u, Amnesti internešnelu i SEEMO-u zato što su reagovali i osudili napade na NDNV.

Izrazio je žaljenje što je izostala reakcija predsednika Srbije Tomislava Nikolića, potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, dok je od predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića stiglo obaveštenje da je materijal o pretnjama koje mu je uputio NDNV prosledio Ministarstvu kulture i informisanja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga