Odbor usvojio tekst Predloga Statuta AP Vojvodine

Statut će biti usvojen dvotrećinskom većinom?

08. maj 2014

Odbor Skupštine Vojvodine za pitanja ustavno-pravnog položaja Pokrajine usvojio je danas tekst Predloga Statuta AP Vojvodine, koji je Radna grupa uskladila sa odlukom Ustavnog suda Srbije (USS).

Za usvajanje teksta glasalo je devet od 11 prisutnih članova Odbora, dok su dva bila uzdržana.

Predsednik Odbora Ištvan Pastor izjavio je nakon sastanka da je postignut širok nivo konsenzusa oko predloženog teksta, te da očekuje da će ga Skupština Vojvodine usvojiti dvotrećinskom većinom glasova na sednici zakazanoj za 14. maj. “Uspeli smo da realizujemo ono što smo dogovorili pre pet meseci i da pokažemo da imamo kapaciteta, da smo odgovorni, da znamo šta je pravna država i šta znači odluka USS”, kazao je Pastor, koji je i predsednik Skupštine Vojvodine.

Član Odbora iz redova Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Branislav Bogaroški rekao je da je ova stranka imala primedbe na termin “tradicionalni simboli Vojvodine”, za koji je rekao da postoje nejasnoće. “LSV će glasati za ovaj tekst nacrta Statuta, ali nam treba apsolutna sigurnost da su ti simboli određeni onako kako treba. Zato ćemo tražiti stručno mišljenje Muzeja Vojvodine”, kazao je Bogaroški.

Član odbora iz redova Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević, čija je stranka i zatražila ocenu ustavnosti Statuta, kazao je da je Radna grupa napisala dobar pravni akt u uskim okvirima koje je zadao USS.

Član odbora iz Srpske napredne Stranke Vladimir Galić kazao je da se odluka USS mora poštovati i da više nije bitno da li se nekom tekst nacrta sviđa ili ne. “Prihvatili smo i termine koji nam se ne sviđaju, postigli smo veliki kompromis među svim političkim partijama i pokazali veliku širinu kako bismo dobili široki konsenzus oko teksta”, dodao je on.

Predstavnik koalicije SPS-PUPS-JS u Odboru Pavle Budakov rekao je da je tekst Statuta rezultat kompromisa svih političkih partija u Skupštini Vojvodine, što je prema njegovom mišljenju pokazatelj kvaliteta rada i Radne grupe i Odbora. On je dodao da je, prema njegovom mišljenju, trenutna opozicija u Skupštini Vojvodine dala veliki doprinos usvajanju teksta i da je bila fleksibilnija od vladajuće većine u procesu rada.

Predsednik Radne grupe za izmenu Statuta Slobodan Orlović rekao je da se tekst razlikuje od onoga što je sama Radna grupa predložila, ali da to nisu velika odstupanja. “Razlika je u imenu izvršnog organa Vojvodine. Radna grupa je predložila da to bude Izvršno veće, ali je na dodatnim konsultacijama usvojeno ime Pokrajinska Vlada. Ovaj naziv neće biti problem pred USS, jer redosled reči u nazivu nije isti kao Vlada Vojvodine i ne upućuje na njeno postojanje”, kazao je Orlović.

Ustavni sud Srbije je krajem prošle godine osporio dve trećine odredaba Statuta Vojvodine i naložio pokrajinskom parlamentu da do 6. juna usaglasi sporne odredbe sa Ustavom Srbije.

U pokrajinskom parlamentu većinu čini koalicija Demokratske stranke, LSV i Saveza vojvođanskih Mađara.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga