Odbor Skupštine APV o slučaju „REM“

I govoru mržnje u medijima

04. mar 2016

Predsednik Odbora za informisanje Skupštine Vojvodine Dušan Jakovljev sazvao je za sredu novu sednicu tog tela na kojoj će se, između ostalog, raspravljati i o tome što Skupština Srbije nije juče izabrala nijednog od dva kandidata koje je pokrajinska skupština predložila za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Kako je za RTV rekao Jakovljev, na sednicu će biti pozvani i urednici vojvođanskih medija, kako bi se razgovaralo o slučajevima govora mržnje, a biće upućen i apel za pristojnost.

Predsednik Odbora za informisanje Skupštine Vojvodine objasnio je da će se na sednici formulisati zvaničan stav u vezi sa izborom članova REM-a, koji će nakon toga biti upućen republičkom parlamentu.

„Skupština Vojvodine je ovlašćeni predlagač i mi smo to ispunili i predložili dva kandidata od kojih je Skupština Srbija trebalo da izabere jednog. Ta dva kandidata je odobrio i odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, oni su prošli razgovore i dobili su pozitivno mišljenje, da bi prilikom glasanja izostao izbor jednog od njih“, objasnio je Jakovljev.

On je ocenio da je takva odluka republičkih poslanika sramotna i da šalje lošu poruku da će se čekati da nov skupštinski saziv predloži nove kandidate.

Jakovljev je ponovio da je time Vojvodina ponovo ponižena.

U Zakonu o elektronskim medijima navodi se da ovlašćenje i dužnost da predloži članove Saveta REM-a ima nadležni odbor Skupštine Vojvodine. Pokrajinski parlament predložio je za te funkcije Sinišu Isakova i Vladimira Borovića, koji nisu dobili podršku narodnih poslanika.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga