Odbor Evropskog parlamenta traži postupak protiv Mađarske

Holandska poslanica u EP Jirgit Sargentini rekla je da mađarski premijer Viktor Orban već duže vreme podriva nezavisnost pravosuđa, slobodu štampe i osnovna ljudska prava građana

22. apr 2018

Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnja pitanja (LIBE) saopštio je da mađarska vlada treba da bude sankcionisana zbog nepoštovanja demokratije i vladavine prava.

LIBE je izdao preporuku da se protiv mađarske vlade pokrene disciplinski postupak koji bi mogao da dovede do gubitka prava glasa te zemlje u Evropskom savetu.

Holandska poslanica u EP Jirgit Sargentini rekla je da mađarski premijer Viktor Orban već duže vreme podriva nezavisnost pravosuđa, slobodu štampe i osnovna ljudska prava građana.

Sargentini je navela da procedura treba da se pokrene odmah, navodeći da pobeda Orbanove stranke na izborima u nedelju pokazuje da madjarska vlada neće skoro menjati pravac.

Poljska je u decembru postala prva članica EU kojoj preti ukidanje prava glasa zbog nepoštovanja evropskih zakona i pravila.

Podsetimo da su u subotu desetine hiljada ljudi protestovalo u Budimpešti, protiv medijskih propisa i kampanje koju Vlada Mađarske sprovodi protiv civilnih organizacija. Protestu su prisutvovale opozicione stranke širokog političkog spektra, objavila je agencija Asošiejtid pres (AP). Organizatori su saopštili da je na demonstracijama bilo više od 100.000 ljudi.

Premijer Mađarske Viktor Orban je na izborima 8. aprila dobio četvrti mandat. Njegova partija Fides je osvojila dvotrećinsku većinu u parlamentu.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga