Odbijen zahtev Srbije za izručenje Ejupa Ganića

"Nije mi predočen nijedan novi dokaz koji bi se mogao nazvati upečatljivim ili pouzdanim. Ovaj proces je pokrenut i koristi se u političke svrhe", rekao je sudija.

27. jul 2010

Sud u Londonu odbio je danas zahtev Srbije za izručenje člana bivseg ratnog predsedništva Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića, osumnjičenog u Srbiji za ratni zločin u Sarajevu 1992. godine.

„Nije mi predočen nijedan novi dokaz koji bi se mogao nazvati upečatljivim ili pouzdanim. Ovaj proces je pokrenut i koristi se u političke svrhe“, rekao je sudija Timoti Vorkmen (Timothy Workman) obrazlažući presudu.

„Zaključio sam da nema nikakvog validnog opravdanja za otpočinjanje procedure protiv Ganića“, dodao je sudija.

Vorkmen je dodao da su dve istrage, jedna koju je vodio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i druga, koju je vodilo tužilaštvo BiH „zaključile da nema dokaza za podizanje optužnice protiv Ganića“.

Nije priložen nijedan novi dokaz da bi se to promenilo, rekao je sudija.

Ganić će, po rečima sudije, biti oslobođen u dogledno vreme.

Proces za izručenje Ganića počeo je 13. aprila dostavljanjem zahteva Srbije i dokumenata na osnovu kojih se to traži.

Na ročištu koje je trajalo od 5. do 14. jula obe strane su izvele svedoke.

Ganić je na početku pretresa optužio Srbiju da „manipuliše britanskim pravnim sistemom“ kako bi postigla da on bude izručen Beogradu.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu, na osnovu poternice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. maja 1992. godine.

Deset dana nakon hapšenja pušten je iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji.

Pravosudni organi Srbije su istragu protiv Ganića pokrenuli decembra 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno s drugim licima, suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu – vojnu bolnicu, Dom  JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga