Odbijen povraćaj vile bivšoj bugarskoj kraljevskoj porodici

Ta žalba bila je poslednja šansa za bivšu kraljevsku porodicu da povrati vilu i okolno zemljište od 37,1 hektara

07. dec 2013

Bivši bugarski car i bivši premijer Simeon Drugi Saks Koburg i njegova sestra Marija Luiza danas su odbijeni u žalbenom postupku na Vrhovnom sudu Bugarske po njihovom zahtevu za restituciju jedne kraljevske vile.

Ta žalba bila je poslednja šansa za bivšu kraljevsku porodicu da povrati vilu i okolno zemljište od 37,1 hektara blizu grada Kričima na jugu zemlje.

U martu 2011. apelacioni sud u Plovdivu je već odbio da vrati tu rezidenciju kraljevskoj porodici.

Po mišljenju pravnika ova odluka najviše bugarske sudske instance mogla bi da posluži kao primer za druge zahteve za restituciju koje bi mogli da ulože članovi porodice Saks Koburg bugarskoj vladi.

Zimsku residenciju Carska Bistrica u skijalištu Borovec (jugozapad) i rezidencije Sitnjakovo i Vranja blizu Sofije nacionalizovali su komunisti 1946. godine a vraćene su kraljevskoj porodici 1998. godine.

Bugarska vlada je međutim u martu 2011. ocenila da su te restitucije bile „ilegalne“ i uložila tri žalbe da se te kuće, kao i 120 hektara okolnog zemljišta vrate državi.

Minstarstvo Poljoprivrede u Sofiji je odvojeno pokrenulo sudski postupak da povrati oko 1.600 hektara šuma, za koje tvrdi da su ilegalno vraćene kraljevskoj porodici.

Simeon de Saks Koburg (76) došao je na bugarski tron 1943. godine sa šest godina ali je tri godine kasnije bio primoran da ode u izgnanstvo, kada je proglašena Republika Bugarska.

Iz izgnanstva se vratio u maju 1996. i bio je premijer od 2001. do 2005. godine a povukao se iz političkog života 2009. godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga