Od vojvođanske međunarodna akademija?

U pitanju je “rešenje za slučaj opasnosti”, ako Beograd nastavi da silom gasi VANU

12. jan 2013

Predsednik Vojvođanske akademija nauka i umetnosti (VANU) Julijan Tamaš izjavio je da postoji još jedno „rešenje za slučaj opasnosti“ u iznalaženju načina da se očuva funkcionisanje i održivost ove akademije, budući da je odlukom Ustavnog suda iz jula prošle godine osporena odredba Zakona o nadležnostima pokrajine o finansiranju VANU, ali je dodao da u VANU na mogućnost „da pređe na međunarodne vode“ gledaju samo kao na krajnje rešenje. Kao što je poznato, inače, Pokrajinski premijer Bojan Pajtić nedavno je medijima potvrdio da će uz VANU biti formirano novo naučno društvo, odnosno regionalna akademija koja bi se zvala Akademija nauka, kulture i umetnosti Vojvodine, kako bi iz pokrajinskog budžeta moglo da se nastavi finansiranje razvoja nauke i umetnosti.

– Jeste, postoji još jedna mogućnost: ukoliko VANU ni nadalje ne bude mogla da dobije podršku i ako ne bude moglo da funkcioniše ni finansiranje preko novoformirane organizacije, onda ćemo preći na međunarodne vode. Odnosno, pokušaćemo da stvorimo jednu međunarodnu akademiju, u čiji rad bi se uključile i tri-četiri inostrane akademije. Pre nekoliko godina pojavila se ideja formiranja podunavske akademije. Ta bi zamisao ponovo mogla biti oživljena. Ali, na tu eventualnu mogućnost gledamo samo kao na krajnje rešenje. Prvenstveno bismo želeli da možemo da ostanemo kao regionalna, vojvođanska akademija – izjavio je Tamaš u intervjuu za „Mađar so“.

Predsednik VANU je povodom mogućnosti o formiranju naučnog društva, koje je najavio pokrajinski premijer Pajtić ocenio da bi to „moglo da bude samo jedno prelazno rešenje, a da se za ono nikako ne može reći da je dobro ili trajno rešenje“. –Društvo bi želeli još tokom ovog meseca da registrujemo i da ono paralalno funkcioniše sa akademijom, a posle, ukoliko bi odluka Ustavnog suda o Statutu Vojvodine ukinula akademiju, rad bismo nastavili preko društva. A to će se videti da li nam pokrajinska vlast samo obećaje, ili je ozbiljno mislila da će nas preko civilne organizacije isto tako podržavati kao dosad. Javna obećanja su data i ako bude i potrebne političke volje za finansiranje, onda nesmetano možemo da nastavimo rad. Naravno, bilo kada može da dođe jedna takva vlast koja će reći da je to samo jedna civilna organizacija i da nemaju nikakve zakonske obaveze da je dalje podržavaju – kazao je Julijan Tamaš.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga