Obeležavanje cvetanja Tise

“Cvetanje” reke poput ovoga na Tisi dešava se samo još na reci Jang Ceng Jang u Kini

12. juna 2015

Puštanjem svećica u Tisu, večeras i sutra uveče će, u čast ljubavi, biti obeležen redak prirodni fenomen “cvetanja” te reke u Novom Bečeju.

“Kad Tisa cveta…na putu do srca. Zagledajte se u svoju dušu. Razmislite šta je to što vas usrećuje. Osetite ljubav oko sebe. Dopustite joj da vas vodi. Zamislite želju i verujte da će se ostvariti”, piše u pratećem materijalu kojim lokalna samouprava najavljuje manifestaciju “Kad Tisa cveta”.

„Cvetanja Tise“ je zapravo razmnožavanje jedinstvene vrste insekta. Tanani insekti, posle tri godine provedene u mulju, u toku samo jednog dana pojavljuju se iznad reke i leteći u rojevima produžavaju svoju vrstu.

Posle zalaska sunca Tiski cvet polaže jaja, završava svoj život i pada na površinu reke, pa se zato kaže da Tisa cveta.

“Cvetanje” reke poput ovoga na Tisi dešava se samo još na reci Jang Ceng Jang u Kini.

Svake godine nekoliko hiljada gostiju poseti Novi Bečej povodom ove manifestacije i tom prilikom oni puštaju „čamčiće“ niz Tisu, sa zapaljenim svećicama i sa ljubavnim željama.

Bilo je i slučajeva venčanja ljubavnih parova, baš u vreme “cvetanja” Tise.

U okviru dvodnevne manifestacije, pored puštanja svećica u reku, biće organizovan i “Etno bazar”, posetioce će u petak zabavljati grupa “Gravy Tune”, a u subotu “Apsolutno romantično”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga