Od sutra Novosadski strip vikend, gost Zograf

Tokom tri festivalska dana predstaviće se brojni autori, izdavači i festivali iz zemlje i okruženja, a gost-autor ovog festivala je Aleksandar Rakezić Zograf.

11. nov 2010

Četvrti po redu Novosadski strip vikend biće održan do sutra do nedelje u klubu “Fabrika” Studentskog kulturnog centra Novi Sad.

Tokom tri festivalska dana predstaviće se brojni autori, izdavači i festivali iz zemlje i okruženja, a gost-autor ovog festivala je Aleksandar Rakezić Zograf.

Zografov strip album “Osveta crvene veštice”, u izdanju SKC-a Novi Sad, biće promovisan u nedelju.

Ovaj autor, poznat pod pseudonimom Aleksandar Zograf, početkom devedesetih godina prošlog veka objavio je svoje strip table u časopisu Virdo (Weirdo), kojeg je uređivao Robert Kramb (Crumb), kao i u magazinima Bonus i Komik džurnal (The Comic Journal), čime je započela njegova internacionalna karijera.

Zografovi albumi su se od tog vremena pojavili u SAD, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Hrvatskoj. Počev od 2003. godine, njegove stripove redovno objavljuje beogradski nedeljnik Vreme, a “Osveta crvene veštice” je kolekcija stripova koji su izlazili u Vremenu u periodu od 2008. do 2009. godine.

Strip kao deveta umetnost novog veka u okviru festivala biće predstavljen i kroz portret i izložbu strip tabli Leonida Pilipovića, čije je umetničko ime Leo fon Punkerstein.
On se stripom počeo baviti još u osnovnoj i srednjoj školi pod jakim uticajem tadašnje Zagrebačke strip scene pod imenom “Novi kvadrat”.

U okviru festivala biće organizovana i berza stripova, radionica stripa, predstavljanja izdavača stripova, a učestvovaće gosti iz Makedonije, Hrvatske i organizovani rok koncerti i projekcije filmova. 

(Autonomija)  

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga