Od sutra novi poslanici u Skupštini Vojvodine

Skupština Vojvodine će na sutrašnjem zasedanju verifikovati mandate poslanicima koji će zameniti kolege koji su podneli ostavke zbog toga što se nalaze u sukobu interesa, odnosno zbog obavljanja nespojivih funkcija.

16. juna 2010

Poslaničke mandate su u maju vratili šef poslaničke grupe Za evropsku Vojvodinu (ZEV) Dragoslav Petrović, potpredsednik Vlade Vojvodine Ištvan Pastor iz Mađarske koalicije, kao i još troje poslanika ZEV: načelnica Srednjobanatskog okruga Tanja Dulović, predsednik Opštine Kovačica Miroslav Krišan i predsednik Skupštine opštine Pećinci Živko Marković.
Svih petoro poslanika izabrano je po proporcionalnom izbornom sistemu, tako da će njihova mesta zauzeti preostali kandidati sa lista.
Dragoslav Petrović ranije je najavio da će funkciju šefa najveće poslaničke grupe od sutra obavljati predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Dušan Elezović, koji je do sada bio Petrovićev zamenik.
Petrović je kazao da će 20 poslanika koji su izabrani po većinskom izbornom sistemu i za koje je Agencija za borbu protiv korupcije takođe ocenila da se nalaze u sukobu interesa zadržati mandate do odluke Ustavnog suda.
Troje poslanika Skupštine Vojvodine podnelo je zahtev Ustavnom sudu za ocenu da li su u sukobu interesa, s obzirom da obavljaju funkcije na lokalnom i na pokrajinskom nivou.
Ukoliko se neko od tih poslanika odrekne mandata, u tim opštinama će se morati organizovati vanredni izbori po većinskom sistemu.
Izbori za Skupštinu Vojvodine su kombinovani: 60 poslanika bira se po proporcionalnom, a 60 po većinskom izbornom sistemu. Poslanik koji je izabran po većinskom sistemu ne može se zameniti drugim kandidatom sa poslaničke liste neke političke stranke.
Skupština će sutra verifikovati i mandat Tihomiru Nežiću iz ZEV, koji je u maju pobedio na vanrednim izborima u opštini Žabalj. Izbori su organizovani zbog smrti poslanika koalicije Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija Branislava Popova.
Na dnevnom redu sutrašnje sednice biće i Predlog novog Poslovnika Skupštine Vojvodine, predlog završnog računa budžeta Vojvodine za 2009. godinu, predlog reorganizacije akcionarskog društva Dnevnik holding, kao i izveštaji o poslovanju nekoliko preduzeća, fondova i zavoda čiji je osnivač pokrajinski parlament.
(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga