Od ponedeljka počinje nastava na daljinu na jezicima nacionalnih manjina

"Pored javnih servisa, u snimanje i emitovanje tog obrazovnog materijala uključili su se i drugi privatni, manjinski i lokalni mediji"

21. mar 2020

Nastava na daljinu za đake od prvog do četvrtog razreda koji nastavu slušaju na hrvatskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom i slovačkom jeziku početi da se emituje od ponedeljka, 23. marta 2020. godine.

U saopštenju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja se navodi da su se pored javnih servisa u snimanje i emitovanje tog obrazovnog materijala uključili i drugi privatni, manjinski i lokalni mediji.

Tako će Panon RTV snimati i emitovati časove na mađarskom jeziku, a TV Kopernikus na albanskom i bugarskom jeziku.

Za učenike koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku u saradnji sa Bošnjačkim nacionalnim većem (BNV) urađeni su svi časovi za prvu sedmicu nastave na daljinu od prvog razreda osnovne do trećeg razreda srednje škole, a snimci su dostupni na Jutjub kanalu.

„U obezbeđivanju što većeg broja digitalnih i drugih onlajn resursa za realizaciju kvalitetne nastave na daljinu na manjinskim jezicima, ministarstvu su značajnu podršku pružili nacionalni saveti nacionalnih manjina… Svi učenici imaju mogućnost da prate časove na srpskom jeziku na kanalima RTS3 i RTS Planeta, što predstavlja i dodatno učenje srpskog kao nematernjeg jezika“, dodaje se u saopštenju.

Raspored i mesto emitovanja časova, odnosno onlajn i drugi interaktivni digitalni resursi na manjinskim jezicima biće sukcesivno postavljeni na posebnom veb-sajtu (https://www.rasporednastave.gov.rs/).

U školama širom Srbije je zbog epidemiološke situacije izazvane korona virusom obustavljena neposredna nastava, a časovi se trenutno se odvijaju na daljinu, putem televizije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga