Od koronavirusa u Srbiji preminulo još šest osoba, nova 222 slučaja zaraze

Krizni štab za suzbijanje koronavirusa saopštio se da se od danas postepeno ublažavaju mere zaštite stanovništva od Covid-19

28. apr 2020

U poslednja 24 časa u Srbiji je od koronavirusa preminulo još šest osoba, čime je ukupan broj žrtava povećan na 168. Od testiranih 5.446 osoba, njih 222 bile su pozitivne.

Do danas u 15 časova preminula su tri muškarca i tri žene, saopštila je zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević na redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba u Vladi Srbije.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 5.446 osoba, od kojih je 222 bilo pozitivno. Registrovano je ukupno 8.497 potvrđenih slučajeva COVID-19.

Hospitalizovano je ukupno 2.517 pacijenta, a na respiratoru je njih 79.

Ukupan broj izlečenih građana je 1.260.

Do 15 časova 28. aprila 2020. godine u Srbiji testirane su ukupno 73.363 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Stopa smrtnosti od koronavirusa trenutno iznosi 1,98 procenata obolelih.

Ublažavaju se mere: Otvaraju se parkovi, kreće gradski prevoz, a zatim i vrtići

Krizni štab za suzbijanje koronavirusa saopštio se da se od danas postepeno ublažavaju mere zaštite stanovništva od Covid-19.

Već od danas su otvoreni parkovi i šetališta, od 4. maja kreće gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, a od 8. maja u Beogradu i Nišu.

Epidemilog dr Branislav Tiodorović rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da oni koji se nalaze u parkovima moraju biti na odgovarajućem rastojanju i pridržavati se svih preporuka prevencije oboljenja.

Od danas su, kako je dodao, omogućeni i treninzi na otvorenom uz poptuno poštovanje svih preporuka koje je Krizni štab utvrdio. Za sportove u zatvorenom odluka će biti doneta naknadno, najavio je.

„Od 4. maja omogućava se, uz korišćene svih mera, i železnički i drusmki međugradski saobraćaj da se odvijaju. Istog dana se mogu otvoriti restorani i kafići, na otvorenom u baštama to je sasvim moguće uz poštovanje socijalne distance, a u zatvorenom mora biti tako urađeno da omogućava poštovanje svih preporuka“, istakao je Tiodorović.

Tržni centri mogu da počnu da rade 8. maja, ali kako je Tiodorović rekao, uz veliku dozu opreza, posebno u vezi sa brojem korisnika, distancom, i korišćenjem zaštitnih sredstava i od strane davalaca, i od strane korisnika usluga.

Vrtići će biri ponovo otvoreni od 11. maja, kao i produženi boravak u pojedinim školama. Tiodorović je naglasio da se ova usluga omogućava, pre svega, zbog roditelja koji moraju da se vrate na posao, a nemaju alternativu za čuvanje dece.

„Bilo bi dobro da poslodavci shvate potrebe, i da im izađu u susret da neko može da ostane sa detetom, ali ako to nije moguće, ne moraju svi vrtići da rade, možda ćemo trećinu koristiti“, pojasnio je on.

Od 18. maja ponovo će biti omogućen avio-prevoz, i to prema preporukama evropskih i svetskih agencija.

„Svi moraju dobro da se pripreme, da budu spremni da sprovedu sve mere“, rekao je Tiodorović i najavio da će Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje i Republička komisija za zarazne bolesti spremiti instrukcije koje će omogućiti da funkcionišemo kao društvo, uz smanjenje rizika i zaustavljanje zaražavanja.

Preporuka struke da se zabrani izlaženje napolje za Prvi maj

Preporuka struke je da se u Srbiji zabrani izlaženje napolje tokom prvomajskog praznika, jer je kraj epidemije blizu – kazala je danas u Beogradu zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović – Batut“.

Darija Kisić Tepavčević je na konferenciji za medije u Palati Srbija rekla da ne zna da li će biti promenjena odluka o zabrani izlaženja napolje od četvrtka. Apelovala je da, ukoliko i dođe do promene odluke, građani treba da se pridržavaju preporučenih mera.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kazao je da ublažavanje mera nije izazvano pritiscima, već da se tako ponašaju i u drugim zemljama Evrope.

Naveo da se „lako može desiti da se vratimo na pređašnje stanje“, ukoliko se u ponašanju ljudi uoči da je „došlo do nečega sto nije dobro“.

„Ako se mi pridržavamo, imaćemo kontrolisanu situaciju. Bilo bi dobro da se Đurđevdan proslavi u kućnim i kontrolisanim uslovima, jer tako ćemo imati dobar rezultat“, kazao je Tiodorović.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga