- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Od Evropske unije i Norveške stižu respiratori i monitori vredni 4,5 miliona evra

Prvih četrdeset od ukupno 100 monitora namenjenih za intenzivnu negu koji su nabavljeni sredstvima Evropske unije i Kraljevine Norveške stiglo je u Srbiju i biće isporučeno zdravstvenim ustanovama kao dopuna postojećoj opremi u jedinicama poluintenzivnog i intenzivnog lečenja i nege.

Takođe, uz podršku EU i Norveške, Srbija će dobiti i 50 aparata za anesteziju koji uključuju respiratorni monitoring i sveobuhvatno praćenje vitalnih parametara. Tri ovakva aparata su već isporučena, deset uređaja stiže sutra, a tokom prve nedelje maja očekuje se preostalih 37 komada.

Vrednost ove opreme iznosi 3,2 miliona evra.

Amabasador Norveške Jern Jelstad rekao je da se bolest proširila čitavim svetom tako brzo da je stavila na test i velike i otporne zdravstvene sisteme, a da je on naročito ponosan jer je njegova Vlada uspela da obezbedi pomoć za Srbiju i tako umanji rizik po zdravlje mnogih pacijenata.

On je rekao da je nestrpljivo čekao da oprema stigne, jer je došlo i do određenog kašnjenja usled „brutalnih uslova“ koji su vladali na međunarodnom tržištu medicinske opreme.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je danas dobar dan za solidanost i saradnju jer je Srbija dobila značajnu opremu za borbu protiv koronavirusa.

On je ukazao da je EU svoju solidarnost pokazala i kada je finansirala troškove avio transporta medicinskog materijala za Srbiju i kada je davala novac da se taj materijal kupi.

„Koronavirus na test stavlja ne stamo zdravstvene sisteme nego i ekonomije zemalja. Zato već razgovaramo o tome kako svi možemo da održimo svoje ekonomije i što pre se vratimo u normalu“, rekao je on i najavio da će Evropska komisija obezbediti pomoć za zemlje Zapadnog Balkana u iznosu od 3,3 milijarde evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Norveškoj i Evropskoj uniji na donacijama u opremi zdravstvenom sistemu Srbije i ocenio da će ta pomoć u značajnoj meri doprineti unapređenju kapaciteta zdravstvenih ustanova u unutrašnjosti da se izbore ne samo sa posledicama koronavirusa, već i drugih hroničnih bolesti.

On je rekao da će ta oprema biti poslata na jug Srbije i u druge delove zemlje, a da će to omogućiti da i u lokalnim bolnicama bude oformljeno više kreveta intenzivne nege, po čemu se meri snaga jednog zdravstvenog sistema.

On je iskazao posebnu zahvalnosti Norveškoj jer je pokazala želju da pomogne Srbiji u momentu kada je vladao haos na tržištu respiratora i medicinske opreme.

(Autonomija/Beta), Foto: Misija Eu u Srbiji

Podelite ovu stranicu!