Od Balvan revolucije do balvan pravoslavlja (2)

RTV upozoravao 5. januara građane da ne seku mladi hrast, a sledećeg dana se glavni urednik na Fejsbuku hvalio kako sa sekirom u ruci "juriša" na hrast u Nacionalnom parku Fruška gora

09. jan 2018

Činjenica da se Nenad Ćaćić, glavni i odgovorni urednik Prvog programa Radio-televizije Vojvodine (RTV), hvalio na Fejsbuku fotografijama gde se vidi kako sa sekirom u ruci juriša u “lov” na badnjak na zaštićeni hrast na području Nacionalnog parka Fruška gora, dobija dodatnu grotesknu dimenziju imamo li u vidu da je upravo unesrećeni RTV dan ranije pre urednikovog pohoda objavio i prilog u kojem građane upozorava da ne seku mladi hrast u tom nacionalnom parku.

Na taj način, apsurd postaje još veći, jer je očito da glavni urednik, zapravo, ne gleda program sopstvene televizije. Što, u krajnjem slučaju, i ne čudi s obzirom na njegovo “bogato” televizijsko iskustvo.

U tom prilogu koji je emitovan 5. januara, kroz usta rukovodioca čuvarske službe Nacionalnog parka Fruška gora Miroslava Jakovačkog, Javna kuća – pardon – Javni servis Vojvodine upozorio je građane da ne seku hrast. Kako je Jakovački kazao, jednoj sadnici mladog hrasta kitnjaka je potrebno od pet do deset godina da uspe.

“Potrebno je od pet do deset godina da jedna sadnica uspe. Nijedna kazna nije adekvatna kad se uništi takvo jedno stablo hrasta, koje je negovano prvo u rasadniku i prirodno obnovljeno. Kazne su neadekvatne u odnosu na štetu koja je pričinjena”, upozorio je Jakovački i naveo da je Nacioanlni park – da bi pokušao da spreči varvare da uništavaju prirodu – spremio 17.000 besplatnih badnjaka da besplatno podeli.

Uprkos upornim nastojanjima, do sada nismo uspeli da dobijemo odgovor od nadležnih službi u Nacionalnom parku da li će Ćaćić i njemu slični snositi ikakve sankcije zbog svojih nedela. Do sada, naime, u sličnim slučajevima – nisu

Podsećanja radi, kao komentar pored fotografija koje je 6. januara objavio na Fejsbuku Ćaćić je napisao: “Na Frušku po badnjak”. Ćaćić je za tu “svečanu priliku” očigledno odlučio da se obuče u stilu Vulina, odnosno u crno od glave do pete. Inače, reč je o osobi o kojoj je VOICE već pisao i čija je biografija i danas tajna za javnost pa samim tim se ne zna šta ga je to u stručnom smislu preporučilo za mesto glavnog urednika na RTV-u, s obzirom na više nego skromno televizijsko iskustvo. Zli jezici bi rekli da ga je možda baš sekira preporučila, ili pak ljubav prema gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević dodeljuje nagradu „promoteru“ Nenadu Ćaćiću (foto: novisad.rs)

Nekoliko stručnjaka za vegetaciju na Fruškoj gori potvrdilo je Beti da su fotografije koje je Ćaćić objavio na Fejsbuku snimljene na području Nacionalnog parka Fruška gora, gde je zabranjena neovlašćena seča drveća. Dodali su da je na tom području pre nekoliko godina izvršeno pošumljavanje hrastom koji je prvo odgajan u rasadniku, što poskupljuje njegovu proizvodnju. Naveli su da je najverovatnije reč o delu Nacionalnog parka u kojem su šume vraćene Srpskoj pravoslavnoj crkvi i u kojem je čuvarska služba slabija nego u delu Fruške gore o kojem se stara Javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora.

Ranijih godina mediji su pisali o ilegalnoj seči šume na području Nacionalnog parka Fruška gora, u koju su bili umešani i pojedini funkcioneri, članovi i aktivisti vladajuće Srpske napredne stranke (SNS). Naime, članovi jednog lokalnog odbora SNS iz Novog Sada postavili su pre dve godine na svoju stranicu na društvenoj mreži Fejsbuk fotografije kako na Fruškoj gori seku drvo hrasta, koje pripada zaštićenoj vrsti. Na fotografijama koje su postavili članovi Mesnog odbora SNS iz naselja Sajlovo videli su se aktivisti te stranke pored omanjeg drveta hrasta, a na sledećoj fotografiji videle su se iste osobe kako nose to drvo koje je posečeno. Fotografisali su se i sa zastavama bivše Republike Srpske Krajine, a na jednoj fotografiji videlo se i više osoba sa šajkačama i kokardama. „Ulažemo 12 godina u obnavljanje zasada, jer je toliko potrebno da hrast počne da donosi plodove, a onda oni dođu i za noć unište sve“, kazali su tada u Nacionalnom parku Fruška gora.

Nešto slično se ponovilo i prošle godine, a među onima koji su sekli mladi hrast bio je i Dragan Bračika, jedan od organizatora tribine Srpske napredne stranke u mestu Beška, na kojoj je promovisan osuđeni ratni zločinac i “oslobodilac” Vukovara, pukovnik Veselin Šljivančanin, a na kojoj su fizički napadnuti aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava. S Bračikom u društvu, između ostalih, tada su bili i zamenik načelnika novosadske komunalne inspekcije Dejan Šijak i pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, “novinar” Đorđe Vukmirović. Dnevni list Blic je ranije pisao o Draganu Bračiki, koji je tada redovno dobijao platu na mestu savetnika generalnog direktora Novosadskog sajma, iako se sedam meseci uopšte nije pojavljivao na poslu.

Inače, Nenad Ćaćić je na Fejsbuku danas bulaznio nešto o onima koji su “prodali veru za večeru” i koji ga – sram ih bilo! – osuđuju jer je “samo” išao po badnjak. Na koga li je mislio?

Ali, generalno znamo da za večeru treba jesti lagano, a ne ići okolo i tražiti da ti je neko plati, plus još nekoliko desetina evra za klađenje, da bi neka vest bila objavljena u jednom ovdašnjem zvanično nepostojećem mediju. Na koga li smo mislili? Sram ga bilo ko pomisli na konkretnu osobu!

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga