Od 2012. nije doneta nijedna presuda za zločin iz mržnje

Time se šalje poruka onima koji su napadani da prijavljivanje ne daje efekte i da država ne želi iskreno da se bavi ovom problematikom

26. jan 2017

Kreiranje atmosfere podrške i prihvatanja u jednom društvu mora podrazumevati široku društvenu akciju, koja uključuje institucije, nevladin sektor, medije i same građane. Iako postoje pomaci ka smanjenju diskriminacije prema LGBT osobama u Srbiji, rezultati primene određenih zakona i dalje sprečavaju ovu populaciju da ostvari svoja prava i oseća se sigurno.

Tokom proteklih nekoliko godina usvojen je krovni Zakon o zabrani diskriminacije, a 2012. godine u Krivični zakon je unet i član 54a, koji se tiče govora mržnje i zločina inspirisanih mržnjom prema drugom i drugačijem. Međutim, prema navodima direktora Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM Milana Antonijevića na rešavanje slučajeva pred sudovima se čeka i po nekoliko godina, a do danas nije doneta nijedna presuda na osnovu tog člana.

„Time se šalje poruka onima koji su napadani, da to prijavljivanje ne daje efekte, niti možemo reći da država želi iskreno da se bavi ovom tematikom“, ocenjuje Antonijević.

U takvoj atmosferi, mladi pripadnici LGBT populacije ne usuđuju se da govore o napadima, a situacija je sve gora kada se iz velikih gradova krene do manjih mesta i sela. Ovo je potvrdila i psihološkinja iz Grupe za podršku mladim LGBT osobama „Izađi“ Vedrana Mirković.

„Mislim da postoji zainteresovanost da se na tome radi, ali sve ide polako i u tom procesu fali perspektiva jedne prosečne mlade osobe i osobe iz manjih mesta. Kao da se klackamo! Hoćemo mi sve to, ali ako može ne sada, i ako može zadovoljite se ovim što imamo, pa ćemo lako dalje. Međutim, mi onda nailazimo na zid individualaca koji nisu dovoljno senzibilisani i otvoreni da zaista primenjuju zakone, pa se sve svodi na lična svojstva individue. Ako hoćemo sistemski da rešimo probleme, to tako ne treba da bude“, napominje Mirković za O radio.

Osim pritiska na državne institucije, rešenje je i u samom osnaživanju žrtava, jer je broj prijavljenih slučajeva nasilja prema LGBT ljudima veoma nizak, što se ne poklapa sa stvarnošću i zapisima o napadima koje vode nevladine organizacije. Pravna savetnica YUCOM Milena Vasić objašnjava da su sudski procesi teška stvar za žrtvu, jer se tada ponovo suočavaju sa počiniocima.

„Te osobe se jednostavno povuku. Nisu spremne da se nose sa tim i da prežive još jednu viktimizaciju, a mi dalje moramo da ih motivišemo da prijave zločine, jer država možda može da ignoriše jednu, dve ili pet prijava, ali ako se pojavi njih 500 ili neka kritična cifra, to više neće moći da ignoriše“, kaže Milena Vasić.

Da bi radila upravo na osnaživanju mladih LGBT osoba Grupa „Izađi“ sprovodi projekat „I ja sam tu“, a prvi performans nastao na radionicama u okviru projekta biće održan danas, 26. januara, u 18 sati u Domu B612. Grupa „Izađi“ je kao jedan od najvećih problema LGBT populacije identifikovala „nevidljivost“, pa je cilj performansa da mlade okupi na jednom mestu i pruži im šansu da se upoznaju, razgovaraju i približe, u cilju smanjenja diskriminacije.

Prema rečima predstavnika Grupe „Izađi“ Filipa Kocevskog, performans je kreiran u saradnji sa 15 mladih osoba tokom obuke u oblasti forum teatra i psihodrame, a oni će uz pomoć njega u Domu B612 pokušati da prenesu životna iskustva specifična za njihov identitet.

„Većinska populacija ne poznaje LGBT populaciju. Upoznavanjem i druženjem te dve grupe, zapravo se smanjuje nivo homofobije i transfobije i zato smo i pokrenuli sve ovo, kako bi ljudima pokazali neke životne priče i pomogli da se na taj način smanji i nivo diskriminacije i zločina iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta“, kazao je on za O radio i dodao da će performans osim u Novom Sadu biti izveden i u još četiri grada među kojima su Subotica, Bečej, Sremska Mitrovica i Beograd.

Psihološkinja iz Grupe „Izađi“ Vedrana Mirković kaže da metodologija forum tetra nije namenjena samo većinskoj populaciji, već se kroz njega utiče na proces prihvatanja negativnih životnih iskustava, koja su pojedini mladi iz LGBT grupacije već doživeli.

„Mi pokušavamo kroz forum teatar da istražimo koje su sve mogućnosti outovanja osoba. Koji su sve ishodi toga i načini na koje osoba to može da uradi, makar svom najboljem prijatelju, što je isto veoma traumatično. No, to je početni korak, a sve zajedno su to mali koraci za koje verujem da se mogu postići kroz projekat koji vodimo“, kaže Vedrana.

Osim performansa, kroz projekat je proizvedeno i pet video klipova, koji govore o gorućim problemima i diskriminaciji sa kojima se suočavaju mladi pripadnici LGBT populacije u Srbiji, a mogu se pogledati na društvenim mrežama Grupe „Izađi“.

„Kada budu završeni svi video klipovi, otvorićemo i zvaničan Youtube kanal, koji će i kasnije služiti za postavljanje video sadržaja namenjenog promociji različitosti i toleranicije prema LGBT osobama“, najavljuje Filip, a potrebno je dodati da je ovaj projekat podržala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Srbije.

Vrata Doma B612 biće širom otvorena za sve koji žele da učestvuju u izgradnji moderne Srbije u kojoj ima mesta za sve nas.

(O radio)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga