Od 1. do 4. novembra 21. Pančevački jazz festival

U okviru festivalskog programa nastupiće osam sastava, koji na najbolji način reprezentuju najnoviju produkciju domaćeg, evropskog i svetskog džeza

14. okt 2018

U Pančevu se od 1. do 4. novembra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, održava 21. Pančevački jazz festival. U okviru festivalskog programa nastupiće osam sastava, koji na najbolji način reprezentuju najnoviju produkciju domaćeg, evropskog i svetskog džeza, saopštili su organizatori.

Prve festivalske večeri, pod nazivom Europe Grooves, 1. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, nastupiće dva evropska sastava: Café Drechsler iz Austrije od 20 sati, i italijanski trio Petrella, Mirra & Rabbia od 21.30.

Bečki trio Café Drechsler, igrom slučaja nazvan po poznatom istoimenom kafeu u ovom gradu, opredelio se ranih dvehiljaditih za izvođenje različitih varijacija elektronske i plesne muzike uz pomoć akustičnih instrumenata. Saksofonista Ulrih Drehsler, basista Oliver Šteger i bubnjar/klavijaturista Aleks Dojč su krenuli od suštinski jednostavne ideje izmeštanja jednog žanra u potpuno drugačiji aranžerski kontekst, što će nekoliko godina kasnije postati imperativ za čitavu generaciju mladih muzičara koji s publikom komuniciraju preko Jutjuba.

Naravno, za prekaljene džez muzičare poput austrijske trojke, ovaj projekat je značio mnogo više od usputne pošalice, te su i ozbiljno pristupili bendu po kome će uskoro postati veoma poznati. Vrlo brzo je Café Drechsler stekao zavidan status kako u diskografskoj industriji (potpisali za giganta Universal Music), tako i u kritičarskoj i akademskoj zajednici, te su 2005. ovenčani prestižnom austrijskom nagradom “Amadeus” za svoj treći album „Radio snacks“. I onda su se rastali na samom vrhuncu, kako bi se posvetili nizu drugih autorskih projekata.

Nakon deset godina od rastanka, 2017. godine Café Drechsler su objavili povratnički album „And NOW…Boogie“ i nastavili tamo gde su stali, sa novostečenim ličnim i profesionalnim iskustvom. I dalje naklonjeni ritmu i gruvu, ali i senzibilisani za suptilne džezerske aranžmane i solo deonice, Drehsler, Šteger i Dojč su prava spona između svetle džez tradicije i aktuelnog trenutka popularne muzike i kulture.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga