Očevi gardista: Ništa se ne dešava, svi ćute

Pred 15. godišnjicu od ubistva njihovih sinova

07. sep 2019

Za manje od mesec dana, 5. oktobra, biće obeleženo 15 godina od ubistva gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanović u vojnom objektu „Karaš“ na Topčideru, a njihove ubice su i dalje na slobodi.

Očevi gardista, Petar Milovanović i Janko Jakovljević, ističu za Danas da nemaju nikakvih novih informacija u vezi sa istragom ubistva, da je poslednje što znaju bilo svedočenje izvesnog Saše Reljića, koga je Vladimir Putin doveo u Beograd početkom ove godine, kao i da ih predsednik Aleksandar Vučić nije kontaktirao još od 2016. godine, kada su imali sastanak s njim.

Reljić je, prema pisanju beogradskih medija, rekao srpskom tužilaštvu da su gardisti ubijeni jer su svedočili iznošenju kokaina iz kasarne Karaš, te da je vojnike likvidirao visokopozicionirani pripadnik MUP-a Srbije.

Podsetimo, Iako je vojna istraga navodno utvrdila da se radi o ubistvu i samoubistvu, Nezavisna komisija je potvrdila da su gardisti ubijeni tog 5. oktobra 2004. godine dok su bili na straži. To je potvrdio i američki FBI.

Otac Dražena Milovanovića, Petar Milovanović, ističe za Danas da od prošle godišnjice nema nikakvih novosti u vezi sa istragom ubistva gardista, sem svedočenja svedoka koji je početkom ove godine u delegaciji predsednika Rusije Vladimira Putina došao u Beograd. Mediji su preneli da se radi o Saši Reljiću, bivšem oficiru Vojske Srbije i Crne Gore, koji sada živi u Moskvi.

Ništa se ne dešava, svi ćute. Ni ova ni prethodna vlast ništa ne preduzimaju… Niti se postupak pokreće – ogorčen je Milovanović, koji nam kaže da ima zdravstvenih problema i da ide na dijalizu.

Janko Jakovljević, otac ubijenog Dragana Jakovljevića, takođe ističe za Danas da se ništa ne dešava od ispitivanja Reljića.

– Tužno je da posle 15 godina, mi roditelji i dalje nemamo prava na istinu. Ali nećemo odustati… Očekivali smo da će nam predsednik Vučić pomoći, jer jedino on i Ministarstvo pravde mogu da narede nastavak istrage – navodi Jakovljević.

Nakon sastanka porodica gardista sa Vučićem, Vlada Srbije 2016. donela odluku o osnivanju komisije čiji bi zadatak bio da se bavi isključivo slučajem Topčider. Međutim, komisija je ostala mrtvo slovo na papiru, a advokati porodica ubijenih gardista su najavili tužbu protiv države Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog nesprovođenja nove istrage po presudi Ustavnog suda iz 2013. godine.

Prošle godine Boris Tadić, nekadašnji predsednik Srbije, saslušan je u prostorijama Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) u pretkrivičnom postupku za ubistvo dvojice gardista. Njegovo saslušanje i saslušanje njegovog nekadašnjeg savetnika, Vuka Jeremića, predložili su još 2014. zastupnici porodica nastradalih gardista kako bi se otkrilo kako je kabinet predsednika pre svih u lancu komandovanja saznao za ubistvo gardista i obavestio tadašnjeg načelnika Generalštaba Branka Krgu. Jeremić je saslušan 2016. u svojstvu građanina u prostorijama SBPOK-a.

Mnogi smatraju da su gardisti ubijeni jer su u kasarni videli nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, koji je tada bio u bekstvu, a koji je u međuvremenu u Hagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina.

Olgica Batić: Sve stoji

Da nema nikakvih pomaka u slučaju ubistva gardista, potvrdila je za Danas Olgica Batić, jedna od zastupnica porodica ubijenih vojnika. Kako nam je rekla, „sve stoji kako je i bilo“. Predrag Savić, advokat porodica ubijenih gardista, svojevremeno je rekao Danasu da su ubistvo zataškavale i BIA i vojnoobaveštajne službe, te da istraga i dalje stoji u mestu i pored toga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao porodici gardista da će biti pomaka.

(Danas, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga