OCD: Himna kao paravan za loše stanje u obrazovanju

"Poverenje se gradi jednakim odnosom države prema svim građanima"

06. sep 2021

Više organizacija civilnog društva (OCD) iz Novog Pazara ocenilo je danas da je novoustoličena praksa intoniranja himne na početku školske godine paravan za prikrivanje stanja u obrazovnom sistemu i oproban mehanizam za prikupljanje predizbornih poena.

OCD su u zajedničkom saopštenju izrazile zabrinutost zbog dodatne polarizacije društva, produbljivanja jaza između države i bošnjačke zajednice, i jačanja ukupnog nepoverenja građana u institucije sistema.

Oštro se protivimo neprihvatljivoj praksi da institucije selektivno primenjuju zakone, pravila ili uredbe, te se intoniranje himne Kraljevine Srbije ili puštanje ‘rokenrola’ u nekim drugim sredinama proglašava bezazlenom greškom, a u Novom Pazaru sličan postupak tretira kao napad na ustavni poredak zemlje“, navodi se u saopštenju.

Nevladine organizacije smatraju da se u složenim i pluralnim zajednicama poverenje gradi jednakim odnosom države prema svim građanima, simbolima koji ne dele građane na osnovu etničke, verske i druge pripadnosti i efikasnom zaštitom ljudskih i manjinskih prava.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar DamaD, Urban-In i Akademska inicijativa Forum 10 zajedničkim saopštenjem zatražili su i da državni organi pažljivo ispitaju okolnosti, uzroke i stvarne posledice, isključe uticaje neodmerenih izjava zvaničnika i senzacionalističkih naslova, i postupe u najboljem interesu stabilnosti i jačanja poverenja u multietničkim zajednicama.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ponovo radi bioskop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga