Obustavljena blokada Dunava

Posle tri dana blokade, radnici preduzeća "Dunav agregati" uklonili tri broda koja su blokirala rečni saobraćaj na Dunavu

13. apr 2012

Radnici preduzeća „Dunav agregati“ uklonili su danas tri broda koja su od 11. aprila blokirala rečni saobraćaj na Dunavu, pošto su s menadžmentom firme dogovorili isplatu zaostalih primanja.

Kako je agenciji Beta rečeno u sindikatu, s direktorom i vlasnikom firme je dogovoreno da im u utorak 17. aprila, budu uplaćene tri zaostale plate i doprinosi za zdravstveno osiguranje.

Reporter agencije Beta uverio se na licu mesta da je većina blokiranih brodova već otplovila Dunavom iz Novog Sada, a tri broda „Dunav agregata“ su privezana uz obalu.

Brodove je do obale, u dogovoru s Lučkom kapetanijom, prevezao brod iz Osijeka koji je prethodnih dana bio blokiran, a iz „Dunav agregata“ je najavljeno da će u utorak radikalizovati protest, ako rukovodstvo ne ispuni obećanje.

Prema rečima sindikalnog rukovodioca u preduzeću Milivoja SSujdovića, 36 radnika provelo je noć na brodovima, a u blokadi je bilo više od 20 komercijalnih brodova.

Radnici „Dunav agregata“ blokirali su 11. aprila Dunav na jedan kilometar nizvodno od ušća Kanala DTD u tu reku, brodovima tog preduzeća „Petrovaradin“, „Mišeluk“ i „Podbara“.

Radnici su kazali da su bili prinuđeni na blokadu, jer im se niko od predstavnika poslovodstva ili vlasti nije obratio od ponedeljka, kada su počeli štrajk, nezadovoljni jer im poslodavac duguje šest plata.

Oni su se izvinili svim lađarima i dodali da nisu imali drugog načina da skrenu pažnju na 470 radnika koji su „dovedeni do ruba egzistencije“.

„Dunav agregati“ je preduzeće koje je nastalo privatizacijom nekadašnje velike firme „Heroj Pinki“.

Ovo brodarsko preduzeće nalazi se u okviru „Dunav grupe“, čiji je vlasnik biznismen Dušan Borovica.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga