Observatorija za islamofobiju u Luksemburgu

Od prvog dana 2018. godine u Luksemburgu je počela sa radom Observatorija za islamofobiju, objavila je danas ta organi…

03. jan 2018

Od prvog dana 2018. godine u Luksemburgu je počela sa radom Observatorija za islamofobiju, objavila je danas ta organizacija.

Islamofobija obuhvata sva dela diskriminacije ili nasilja nad institucijama ili pojedincima zbog njihove stvarne ili pak navodne pripadnosti islamu, navodi se u saopštenju i ukazuje da je reč o društvenoj pošasti koja uzima sve više maha širom sveta.

Kako se ističe, mnoge međunarodne instance upozorile su na opasnost rastuće antimuslimanske mržnje i netrpeljivosti, Savet Evrope, Ujedinjene nacije, Agencija Evropske unije za temeljna prava, OSCE i drugi izrazili su zabrinutost zbog netolerancije prema muslimanima i islamu i pozvali na
konkretnu akciju.

Izveštaji govore da su isključujuća praksa, govor mržnje, krivična dela iz mržnje i druge vrste nasilja protiv muslimana isuviše česte i u mnogim zemljama Evropske unije.

Observatorija će se u svom radu prvenstveno fokusirati na praćenje stanja islamofobije u Luksemburgu, računajući na pomoć bliskih organizacija i pre svega građana.

Apeluje na građane da svaki vid govora mržnje, isključujuće prakse, verbalnog ili pak fizičkog nasilja motivisanog zbog bilo čije stvarne ili navodne pripadnosti islamu, prijave putem e-maila: islamophobiaŽiredi.lu ili pozivom na broj +352 691 568 776, a Observatorija će pružati pravnu pomoć i psihološku asistenciju žrtvama islamofobije.

Islamofobija ne sme biti shvaćena kao problem isključivo muslimanske zajednice, već celog društva, zaključuje se u saopštenju.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga