Obradović: Srbija je postala medijski feud nekoliko porodica

“Informativni program televizije Pink trebalo bi početi emitovati posle ponoći, a dnevne novine Informer se ne bi smele prodavati u krugu od kilometar oko škola”.

14. juna 2016

Predsednik Nezavisnog društva novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović izjavio je danas da je nakon privatizacije i ciklusa projektnog finansiranja medija, jasno da je Srbija postala zapravo “feudski posed”, koji deli nekoliko porodica.

Obradović je na tribini u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) u Novom Sadu rekao da se ovo vreme u tom smislu ne može porediti sa devedesetim godinama prošloga veka, jer ako se uzme u obzir slobodan prostor za kritiku, ispostavlja se da je u vreme režima Slobodana Miloševića bilo više slobode medija.

“Svedoci smo potpune kontrole medija, i smanjenja prostora za društveni dijalog, koji je potpuno proteran iz javne sfere. No, posle dugog perioda ćutanja i anemije, ovo je pokrenulo solidarnost među novinarima i sada se borimo za svoje dostojanstvo, a protiv pritisaka, malih plata i torture”, rekao je Obradović.

On je kao veoma važnu stvar ocenio građanske proteste u Beogradu i Novom Sadu i dodao da vlast u Srbiji ne razume poruku koja im je sa tih protesta poslata, te da će zbog toga Srbija biti suočena sa problemima u sferi medijskih sloboda i u budućunosti.

Predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović ocenio je da su mediji u Srbiji danas “dotakli dno medijskog prostora” do te mere da bi “informativni program televizije Pink trebalo početi emitovati posle ponoći”, a da se dnevne novine Informer “ne bi smele prodavati u krugu od kilometar oko škola”.

Dodao je da vlast u Srbiji ne razume ni pojam javnih medijskih servisa, što se očituje u izjavama tipa “narod je na izborima rekao mišljenje, pa šta je onda čudno što se sprovode smene u medijima”.

“Vlasti u Srbiji ne mogu da shvate da postoje novinari i urednici koji su profesionalci i koji odgovorno obavljaju svoj posao, ne služeći političarima”, kazao je Sejdinović.

Predsednica Upravnog odbora Novosadske novinarske škole Dubravka Valić Nedeljković izjavila je da je iustraživanje u okviru projekta Medijske opservatorije pokazalo da je važno da se počne finansirati medijska inicijativa, odnosno istraživačko i analitičko novinarstvo.

Novinarka Radio-televizije Vojvodine (RTV) Sanja Kljajić, koja učestvuje u protestima protiv talasa smena u toj medijskoj kući, kazala je da niko do novinara koji su pokrenuli incijativu Podrži RTV nije planirao da pravi proteste i da okuplja hiljade građana, već da su prvo tražili odgovore od nadležnih, jer u javnom servisu ne sme da bude neobrazloženih poteza i smena.

“Protesti su počeli kada nismo dobili nijedan odgovor i kada su građani shvatili da je RTV zapravo njihov i da je do sada ispunjavao njihov interes”, kazala je Kljajić.

Okrugli sto o medijskim slobodama, sufinansiranju medija i ulozi i nezavisnosti javnih servisa organizovali su Takso (Tacso), Građanske incijative i NUNS.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga