Obradović: Istupiću iz Komisije ako bude manipulacija

On je kao ružna i neprimerena podmetanja označio primedbe da se radi o nekoj vrsti smišljene abolicije Aleksandra Vučića, koji je u vreme ubistva Slavka Ćuruvije bio ministar informisanja

02. feb 2013

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović najavio je da će istupiti iz Komisije za istragu ubistava novinara ukoliko NUNS oceni da postoji i najmanji pokušaj manipulacije, bez obzira sa koje strane dolazio.

U intervjuu za vikend-izdanje lista Danas, Obradović je rekao da je, uprkos velikim dilemama članova Izvršnog odbora NUNS, udruženje odlučilo da ipak delegira svog predednika u Komisiju da bi se pokušalo da se dođe do odgovora ko je ubio Slavka Ćuruviju, Radislavu – Dadu Vujasinović i Milana Pantića.

Govoreći o dometima Komisije za istragu ubistava novinara, Obradović je rekao da je to teško proceniti pre nego što dobiju uvid u dokumentaciju sudova, tužilaštva, agencija BIA i VBA, i kriminalističke policije.

„Brine me što je od ubistava prošlo dosta vremena, što je ostavilo mogućnost da se zametnu tragovi, sklone eventualni dokazi ili unište kompromitujući dokumenti. Ne smemo potcenjivati službe bezbednosti. Oni, sasvim sigurno, nisu sedeli skrštenih ruku“, rekao je on.

Obradović je dodao da je uloga novinara u toj Komisiji da obezbedi učešće u radu eksperata i specijalizovanih institucija iz te oblasti, domaćih i stranih.

„Mi smo svesni svoje pozicije i zlurada su neka zajedljiva podmetanja da ćemo u Komisiji biti samo dekor“, rekao je Obradović i kao ružna i neprimerena podmetanja označio primedbe da se radi o nekoj vrsti smišljene abolicije Aleksandra Vučića, koji je u vreme ubistva Slavka Ćuruvije bio ministar informisanja.

„Za uključivanje NUNS u rad Komisije glasali su, između ostalih, Brankica Stanković – autorka Insajdera, Željko Bodrožić – urednik Kikindskih, najkažnjavaniji novinar u Miloševićevo vreme. Oni bi da ‘aboliraju’ Vučića?“, upitao je Obradović.

Predsednik NUNS je podsetio da se i on našao svojevremeno na udaru Zakona o javnom informisanju.

„Pritom, zaboravlja se, nesvesno ili zlonamerno, da je istu ideju Veran Matić predlagao i prethodnoj Vladi. Možemo o Vučiću da mislimo šta god hoćemo, ali ne smemo da zaboravimo da je rasvetljavanje ovih ubistava bila, pre svega, ne samo zakonska nego i
moralna obaveza svih prethodnih Vlada, od 5. oktobra (2000. godine) naovamo“, rekao je Obradović.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga