Obradović: Brnabić iznenadila samo brzinom uklapanja u milje

"Na medijskoj sceni je stroga kontrola medija, novinari koji rade u teškim uslovima, i građani koji su uskraćeni za celovito informisanje"

28. juna 2018

Premijerka Ana Brnabić je, za godinu dana na čelu Vlade Srbije, ispunila sva očekivanja, i ona dobra i ona manje dobra, kaže novinar Vukašin Obradović. Dodaje da „nije bila preterana mudrost“ pre godinu dana predvideti da će stvarna vlast biti u Predsedništvu, a da je premijerka tu da sprovodi ono što zamisli predsednik države.

„I ona je u tome uspevala, nije bilo nekakvih velikih iznenađenja. Za mene lično i ljude koji je poznaju iznenadila je jedino brzina kojom se ona uklopila u taj novi milje. Oni koji je poznaju nisu očekivali od nje taj nivo oholosti i drskosti, s obzirom na ranija iskustva“, kazao je Obradović u Novom danu televizije N1 i dodao da je ona u ovih godinu dana opravdala očekivanja onih koji su je postavili.

Na medijskoj sceni – ništa novo

Govoreći o radu na izradi medijske strategije, Obradović, koji je član radne grupe, kaže da nije preterani optimista.

„Mi smo počeli rad na medijskoj strategiji. Teško je na početku donositi bilo kakve zaključke, ali ja i dalje mislim da je ovo jedan politički dokument koji neće u bliskoj budućnosti ništa izmeniti u položaju medija na nekakav kraći rok“, rekao je on.

„Ovo je bio mudar potez Ane Brnabić, napravljen je privid primirja s medijima, da se kaže da eto razgovaraju s vladom, rade na nekom strateškom dokumentu, a na medijskoj sceni se ništa ne menja, po mom utisku, mediji su i dalje strogo kontrolisani i pod velikim uticajem vlasti„, ocenio je Obradović.

On naglašava da se sve to radi zbog „pohvale Evropske komisije“ i nade da će ta saradnja ući u njen sledeći izveštaj.

„… I prekriti ono što se dešava na medijskoj sceni, a to je stroga kontrola medija, novinari koji rade u teškim uslovima, i na kraju, građani koji su uskraćeni za celovito informisanje“, kaže Obradović.

„Mi u radnoj grupi teško da osim toga što ćemo pokušati da napravimo dokument koji će oslikavati drugačiji ram za medije u narednih pet godina, mi praktično u ovom trenutku ništa značajnije ne možemo da promenimo, ali ja očekujem da se pravi odnos vlade prema medijima pokaže u onim drugim pregovorima koji će voditi Koordinaciono telo za saradnju s medijima koje bi trebalo da se bavi aktuelnim problemima. Ukoliko tu bude nekih rezultata, biću veoma zadovoljan“, kaže Obradović.

 

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga