Obnovljen rad Organizacionog odbora za obeležavanje Racije

Gradska vlast "otkrila" da je bačka eparhija “najzaslužniji čuvar sećanja” na žrtve Racije

15. jan 2013

Organizacioni odbor za obeležavanje Novosadske racije obnovio je danas svoj rad, a organizacija pomena žrtvama Racije poverena je bačkoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve (SPC), saopšteno je danas iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada.

Organizacioni odbor prethodnih godina nije funkcionisao zbog sukoba između bačke eparhije SPC i tadašnjih gradskih vlasti predvođenih Demokratskom strankom.

Za predsednika Organizacionog odbora izabran je Miroslav Ilić, a za članove protonamesnik bačke eparhije SPC Vladan Simić i Feđa Fišl iz Jevrejske opštine Novi Sad.

Na sednici je izraženo zadovoljstvo zbog odluke gradske vlasti da se pomen žrtvama Novosadske racije obeleži “na dostojanstven način”, što podrazumeva zajedničku organizaciju Grada Novog Sada, bačke eparhije i Jevrejske opštine.

Ocenjeno je da je “prethodni gradski režim sve učinio da do zajedničkog pomena žrtvama ne dođe”, navodi se u saopštenju.

Na sednici je bačka eparhija označena kao “najzaslužniji čuvar sećanja” na žrtve Racije.

Pomen žrtvama Racije biće održan na Keju žrtava racije, u sredu 23. januara, nakon čega će se prisutni uputiti ka novosadskoj plaži Štrand, gde će biti otkrivena spomen-ploča žrtvama Racije.

Tokom Novosadske racije u januaru 1942. godine mađarski okupatori pobili sui pod led Dunava bacilli više od 1.200 Jevreja, Srba, Roma i pripadnika ostalih nacionalnosti.

(Autonomija) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga