Objavljen spisak najvećih dužnika u BiH

MB-Kekerović iz Laktaša sa 4,6 miliona eura je najveći dužnik indirektnih poreza, dok je Bob-Pro iz Čitluka s 3,85 miliona eura najveći dužnik po iznosu akciza

03. jan 2014

Kompanija MB-Kekerović iz Laktaša s 9,1 milion KM (4,6 miliona eura) najveći je dužnik indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini, objavila je u petak Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) ove države na svojoj internetskoj stranici, prenose agencije.

Iza firme iz Laktaša nalazi se Republička direkcija za robne rezerve bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska sa dugom od 7,5 miliona KM (3,85 miliona eura), a kompanija Đuša iz Fojnice ima dug od 7,2 miliona KM (3,69 miliona eura).

Carinski dug

Tri najveća dužnika po iznosu akciza su firma Bob-Pro iz Čitluka s 7,5 miliona KM (3,85 miliona eura) duga, a zatim Sarajevska pivara s oko tri miliona KM (1,54 miliona eura) i Bobita iz Čitluka sa nešto više od dva miliona KM duga (1,05 miliona eura).

Na spisku Uprave za indirektno oporezivanje BiH po osnovu carinskog duga, tri najveća dužnika su S-leyn iz Bihaća s 3,1 milion KM (1,59 miliona eura), Vučko trade Banja Luka sa 1,7 miliona KM (0,87 miliona eura) i Megacom iz Tuzle sa 368.700 KM (189.076 eura) duga.

Lista dužnika objavljena je nakon što je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama zakona o postupku indirektnog oporezivanja.

Skoro 65.000 blokiranih računa u BiH

Centralna banka BiH objavila je u petak popis blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH, prema kojem u BiH ima ukupno 64.896 blokiranih računa, dok ukupan broj firmi koje imaju bar jedan blokirani račun iznosi 39.813.

U Izvještaju o blokiranim računima u Registru transakcijskih računa Centralne banke BiH, koji sadrži 2.587 stranica, pobrojana su pravna lica iz svih sfera društvenog života, od privrednih poduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, stomatoloških ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi.

Na ovom popisu nalaze se i rudnici, mjesne zajednice, opštine, sportski savezi, pa čak i kompanije na čijem se čelu nalaze poznate ličnosti iz BiH. Blokirane račune imaju i taksisti, autoprevoznici, kao i drugi privatnici.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga