Obilježena 73. godišnjica Igmanskog marša

Šest stotina antifašista pješačilo od Hadžića do Igmana

25. jan 2015

Šest stotina antifašista danas je pješačilo od Hadžića do Velikog polja na Igmanu u znak sjećanja na 73. godišnjicu čuvenog Igmanskog marša, jednog od najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon dolaska blizu 600 učesnika marša, delegacije boračkih udruženja iz Beograda, Užica, Bajine Bašte, Makarske, zatim delegacije iz Slovenije, delegacija SABNOR-a Kantona Sarajevo, položile su vijence i cvijeće na spomen obilježju pripadnicima Prve proleterske brigade koja je 28. januara 1942. godine, krećući se prema slobodnoj teritoriji u Foči, stigla do ovog mjesta na planini Igman.

Učesnici „Igmanskog marša“ su jutros uz zvuke partizanskih pjesama, zastave bivše Jugoslavije, slike Josipa Broza Tita i transparente s porukom „Druže Tito mi ti se kunemo“, kao i zastave SUBNOR-a i državne zastave BiH, iz mjesta Hadžići kod Sarajeva pješice krenuli ka Velikom polju na Igmanu.

U maršu su učestvovali ljudi iz raznih krajeva BiH i susjednih zemalja, pripadnici svih generacija, od najmlađih, tinejdžera, omladinaca, do najstarijih antifašista. Jutros su, prije polaska, na spomenik na Brezovači položili vijence i cvijeće te su minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast borcima-partizanima poginulim u Drugom svjetskom ratu koji su pokopani na tom mjestu.

Prema riječima organizatora, mnogo učesnika je do Igmana došlo autobusima jer zbog starosti ili bolesti nisu u stanju učestvovati u maršu.

Predsjednik SABNOR-a Kantona Sarajevo Ibrahim Čomić kazao je da današnjem obilježavanju na Igmanu prisustvuje nekoliko hiljada građana iz svih zemalja regije i šire.

Sejdo Kadušić je iz Tešnja na Igman došao sa još 70- tak građana.

„Meni je prvi put da učestvujem, ali nekima nije. Ovo je zagrijavanje, nismo se umorili“, kazao je Kadušić.

Benjamin Sokol iz Sarajeva jedan je od najmlađih učesnika marša. Ovaj 17-godišnjak za AA je kazao da u Igmanskom maršu učestvuje već treći put.

„Lijepo nam je, družimo se i obilježavamo historiju. Ako mi zaboravimo historiju neko drugi neće pa će nam se ponoviti. Moja generacija jako malo zna o historijskiim događajima. Jedino oni koji imaju dede i nane mogu im prenijeti neku svoju stranu priče“, kazao je Sokol.

Rado Jevčić (57) je došao iz Slovenije kako bi prvi put učestvovao u Igmanskom maršu.

„Mi se svi slažemo i obilježavamo sve ovakve događaje. O Igmanskom maršu u Sloveniji se zna mnogo jer su i Slovenci učestvovali u njemu“, kazao je Jevčić.

Obilježavanje Igmanskog marša organizira Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Kantona Sarajevo u saradnji s Udruženjem antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (ABNOR) Hadžići.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati. Pripadnici Prve proleterske brigade su na Romaniji bili opkoljeni jakim njemačkim snagama. Štab Brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga