Obijen i ispreturan stan novinarke KRIK-a Dragane Pećo

"Veoma sam uplašena, deluje zastrašujuće to što se desilo"

07. jula 2017

Novinarki Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK Dragani Pećo danas je obijen stan.

Ona je agenciji Beta rekla da je u stanu sve ispreturano, ali da ništa od vrednosti nije izneto.

„Obili su mi stan i sve ispreturali. Veoma sam uplašena, deluje zastrašujuće to što se desilo“, rekla je ona.

Pećo je rekla da policija i tužilaštvo treba ozbiljno da se posvete rešavanju tog slučaja pošto je obijen stan novinara koji se bavi istraživačkim novinarstvom.

Mreži za istraživanje kriminala i korupcije nedavno je u Beču uručena nagrada za objavljivanje baze podataka o imovini političara. U ime KRIK-a nagradu su primili urednik Stevan Dojčinović i novinarka Dragana Pećo.

LSV: Nadležni da pronađu odgovorne za obijanje stana novinarke Dragane Pećo

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je danas osudila obijanje i premetačinu stana novinarke Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Dragane Pećo i pozvala nadležne da u potpunosti pristupe primeni Sporazuma o bezbednosti novinara, koji su pre šest meseci potpisali novinarska udruženja, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Republičko javno tužilaštvo.

“Napadi na novinare u Srbiji su veoma česta pojava, ali se čini da državni organi nisu revnosni u otkrivanju i sanckionisanju počinilaca. Vlasti u Srbiji moraju da shvate da je sloboda medija i novinara osnov svakog demokratskog društva, te da je napad na novinare napad na slobodu izražavanja”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Ta stranka je podsetila da je od početka ove godine, prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije, zabeleženo 47 napada na novinare.

PSG: Napadi na novinare postaju zastrašujuća konstanta

Pokret slobodnih građana Saše Jankovića zatražio je danas od državnih organa hitno rasvetljavanje upada u stan novinarke Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Dragane Pećo i ocenio da je reč o pokušaju zastrašivanja novinarke i tog portala, za koji se navodi da je otkrio i predstavio javnosti „veliki broj afera Vučićevog režima“.

Taj pokret je zatražio da se osim tog slučaja, odmah rasvetle i ostali napadi na novinare koji u proteklom periodu postaju „zastrašujuća konstanta“.

„Ukoliko slučaj upada u stan ostane nerasvetljen, kao što su ostale mnogobrojne pretnje smrću koje novinari dobijaju ne samo od anonimnih nego i od ljudi koji ne skrivaju identitet, ako bez sankcija ostanu napadači na novinare na mitingu Srpske napredne stranke, ako ostanu nekažnjeni oni koji su, uz pretnje, prekidali projekcije filmova, ako ostanu neotkriveni oni koji su tajno snimali novinare i pratili ih – biće više nego jasno da upravo oni koji treba da gone počinioce stoje iza svih ovih nedela“, navodi se u saopštenju.

Pokret slobodnih građana je zapitao šta je sledeći potez posle upada u stan, odnosno da li će neko ostati i bez glave.

„S obzirom na to da slični pritisci postoje i na ljude koji deluju u drugim oblastima, a koje je ova vlast proglasila neprijateljima, jasno je da je reč o razrađenom mehanizmu. Isto tako jasno je da samo solidarnost i međusobna podrška mogu pomoći da teška vremena, koja su očigledno pred nama, prebrodimo bez teških posledica“, navodi se u saopštenju tog pokreta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga