Obeleženo 90 godina Glasnika Advokatske komore Vojvodine

"Advokatura je slobodna profesija i samoregulišuća profesija, ekonomski smo nezavisni, a to je i uslov da budemo i slobodni", poručio je predsendik AKV

26. dec 2018

Glasnik Advokatske komore Vojvodin najstariji je naučno-pravni list koji u kontinuitetu izlazi ne samo u Vojvodini i Srbiji, nego čitavom regionu, a danas je u Advokatskoj komori Vojvodine (AKV) u Novom Sadu obeleženo 90 godina od izlaska prvog broja ovog lista.

Predsednik AKV Vladimir Beljanski je na svečanoj akademiji i uručenju priznanja najvernijim saradnicima Glasnika istakao da je taj časopis ponos Advokatske komore Vojvodine, te da nastoji da se on sadržinski menja samo u pravcu napretka, razvitka i kvalitetnijeg sadržaja.

– Značaj Glasnika AKV je u tome što obeležava periode kroz koje je advokatura prolazila, a posebno se ponosimo time što ima i naučni status, što znači da svako ko u njemu objavi tekst dobija određenu vrstu naučnog priznanja za doprinos advokaturi kao profesiji – rekao je predsednik AKV Vladimir Beljanski, prenosi se u saopštenju Komore.

Beljanski je istakao da AKV u narednom periodu čekaju veliki izazovi, među kojima je i donošenje novog Zakona o advokaturi.

Advokatura je slobodna profesija i samoregulišuća profesija, što advokaturu izdvaja od ostalih zanimanja. Ekonomski smo nezavisni, a ekonomska nezavisnost je jedini uslov da budemo i slobodni – kazao je on, dodavši da AKV danas broji oko 3.000 članova, što je najveći broj ikada do sada.

Urednik Glasnika Advokatske komore Vojvodine Milan Kalać rekao je da Glasnik predstavlja bogatstvo AKV i naučne misli.

– Dalji uspeh i napredovanje Glasnika zavisi najviše od samih advokata, članova komore, zato pozivamo ovom prilikom celokupnu pravničku javnost da nas podrže svojim člancima i predlozima i budu deo ovog značajanog istorijskog projekta za advokaturu – poručio je Kalać.

Za izuzetan doprinos, negovanje tradicije i održavanje i podizanje stručnog i naučnog ugleda časopisa za pravnu teoriju i praksu nagrađeni su dr Enike Veg, dr Atila Školović, dr Slaven Bačić, dr Vladimir Medović, dr Jelica Nedić i štamparija Offset print.

Glasnik Advokatske komore Vojvodine kao stručni časopi spokrenula je 1. juna 1928. godine Advokatska komora u Novom Sadu, od kada izlazi kontinuirano. U njemu radove objavljuju pre svega naučnici pravnog profila, profesori i asistenti sa pravnih fakulteta, ali i advokati i sudije, kao i drugi pravni stručnjaci, te stručnjaci čiji rad se vezuje za pravo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga