Obeleženo 700 godina Vrdnika

Na proleće će biti podignut spomenik rudaru

13. dec 2015

Svečanom akademijom obeleženo je 700 godina postojanja mesta Vrdnik na Fruškoj gori.

Pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić podsetio je da Vrdnička kula datira iz 1315. godine i dodao da su u toku arheološka istraživanja koja će otkriti mnogo toga novog u vezi sa kulturnom baštinom.

Prema njegovim rečima, jedan najvažnijih projekata je renoviranje vrdničke Kasine, značajnog objekta industrijskog nasleđa, pored koje će se na proleće naći i spomenik rudaru, kao sećanje na ono što je Vrdnik nekada bio.

“Vrdnik, kao pravo rudarsko mesto, gde su radile hiljade i hiljade ljudi, i u arhitektonskom smislu opravdao je svoje postojanje, izgradnjom kolonija za stanovanje rudara. Danas pokušavamo i da preko međunarodne zajednice putem industrijskog nasleđa zaštitimo bar neke od tih kuća”, kazao je Grujić.

On je rekao da je namera pokrajinskih vlasti da otkupe kuću srpske književnice Milice Stojadinović Srpkinje i da je na taj način zaštite.

Grujiću je na svečanosti uručena povelja počasnog građanina Vrdnika.

Svečanu akademiju „700 godina Vrdnika – podsećanje na prošlost i pogled u budućnost“ organizovalo je sinoć Udruženje građana za promociju Fruške gore „Šarene taljige“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga