Obeleženo 50 godina pomirenja Nemačke i Francuske

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel danas su u Remsu povodom obeležavanja 50. godišnjice pomirenja dve zemlje naglasili da njihovo prijateljstvo ničim ne može biti narušeno

08. jula 2012

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel danas su u Remsu povodom obeležavanja 50. godišnjice pomirenja dve zemlje naglasili da njihovo prijateljstvo ničim ne može biti narušeno.

Merkelova i Oland održali su govore ispred katedrale u Remsu, gradu u kojem su 8. jula 1962. godine tadašnji predsednik Francuske Šarl de Gol i nemački kancelar Konrad Adenauer postigli dogovor o pomirenju dva naroda.

Komentarišući jučerašnje skrnavljenje grobova nemačkih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu, na groblju Sent-Etjen-Arnes u severnom delu Francuske, Oland je naglasio da „nijedna mračna sila“ ne može da pokvari duboko nemačko-francusko prijateljstvo.

„Naše prijateljstvo inspiriše Evropu. Mi ne želimo da držimo lekcije, nameravamo samo da damo primer“ rekao je Oland.

„Živelo francusko-nemačko prijateljstvo“, rekla je Merkelova na francuskom, odgovarajući na Olandov govor.

Obeležavanje godišnjice francusko-nemačkog pomirenja dešava se u trenutku ozbiljne ekonomske krize u Evropi, koja se odražava i na odnose Nemačke i Francuske, navodi agencija Frans pres.

U saopštenju Jelisejske palate navedeno je da bi ovaj trenutak trebalo da bude „prilika da se potvrdi snaga francusko-nemačkog prijateljstva“, kao i da se podseti na događaj koji je obeležio „kolektivno sećanje“ dva naroda i cele Evrope.

Na samitu šefova država i vlada zemalja EU održanom u Briselu 28. i 29. juna, Oland je dao do znanja da želi da izađe iz tradicionalnog „tet a tet“ odnosa Francuske i Nemačke, i podržao zahteve Italije i Španije.

Fransoa Oland je juče u razgovoru za francuski dnevnik Union potvrdio taj stav i naglasio da u Evropi ne treba sve da bude određeno francusko-nemačkim odnosima, jer se tako drugim evropskim partnerima oduzima pravo da učestvuju u donošenju važnih odluka.

Angela Merkel je juče izjavila da su pre 50 godina De Gol i Adenauer „imali hrabrosti“ za nov početak koji je na međunarodnom nivou doveo do jednog od „najvažnijih prijateljstava“.

(Beta, Foto: Beta/AP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga