Obeležena godišnjica ubistva dečaka Dušana Jovanovića, Romi ukazuju na nove probleme

"Opomena celom društvu koju najodgovorniji nažalost nisu razumeli"

18. okt 2020

Predstavnici romske zajednice, udruženja i asocijacija protestnim okupljanjem su danas obeležili godišnjicu ubistva dečaka Dušana Jovanovića, na kom su ukazali i na problem rušenja romske kapele i spomenika u kompleksu posvećenom stradanju Roma u 20. veku, prenosi N1.

Na današnji dan, pre 23 godine godine, trinaestogodišnji Dušan preminuo je nakon što su ga dvojica tinejdžera prebila u Beogradskoj ulici.

Za taj zločin iz mržnje, Milan Čujić i Ištvan Fendrik iz Zemuna osuđeni su na po deset godina zatvora, koje su izdržavali u Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu.

Skup je održan u Ulici gospodara Vučića, ispred kompleksa koji obuhvata spomen-obeležja Romima stradalim tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, spomen-ploču posvećenu žrtvama nacista iz 1941. godine, kao i kapelicu Tetkice Bibije, koja spada u nematerijalno kulturno nasleđe Srbije.

Predsednik Romske Partije Srđan Šajn izjavio je da su je ubistvo Dušana Jovanovića „bila opomena celom društvu (koju) najodgovorniji nažalost nisu razumeli“.

„Progon romske zajednice u poslednje tri decenje sistemski vrši i deo političke elite u Srbiji i to je koren svih savremenih nedaća Roma i Romkinja“, ocenio je Šajn.

Okupljeni su naveli da je pristup kompleksu pripadnicima romske zajednice do pre nekoliko godina bio dozvoljen, da je prošle godine najavljeno rušenje objekta, koje je donedavno bilo u vlasništvu države, od nacionalizacije posle Drugog svetskog rata.

Aktivistkinja Aida Ćorović kazala je da je romska zajednica apelovala na Direkciji za građevinsko zemljište, ali da je lokacija na kojoj se nalazi kompleks „na vandalski način“ prodat privatnom licu

„Mi ćemo dati sve od sebe, sva pravna sredstva da se ta odluka poništi, da se ovo vrati Romima i da ovo bude okupljalište, ne samo Roma, nego i svih nas“, rekla je Ćorović.

Aktivisti najavljuju da će se za kompleks u Ulici gospodara Vučića „boriti legitimnim putem u cilju sačuvanja svoje kulturne baštine i tradicije“, a navode i da nisu dobili odgovore na pomoć koju su tražili od predsednika opštine i gradonačelnika Zorana Radojičića.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Vizura i cenzura
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga