Obeležena godišnjica smrti Vase Stajića

Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju

10. feb 2016

Predstavnici organizacija civilnog društva, političkih partija, javne ličnosti i građani položili su danas cveće na spomenik čuvenog srpskog učenjaka, filozofa, istoričara i pisca Vase Stajića.

Skup su, na godišnjicu rođenja i smrti Vase Stajića, organizovali Vojvođanski klub, Zavičajni klub Mokrinčana u Novom Sadu i Vojvođanska politikološka asocijacija.

U saopštenju Vojvođanskog kluba se ističe da je zajednička poruka učesnika bila rečenica koja predstavlja parafrazu stava samog Vase Stajića: „Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju“.

Vasa Stajić je za života dao velik doprinos razvoju srpske nauke i naučno-istraživačkog rada. Rođen 10. februara 1878. u Mokrinu, gimnaziju je pohađao u Kikindi, Sremskim Karlovcima i Senju. Propagirao je socijalističke ideje usled čega je izbačen iz Karlovačke gimnazije. Studirao je prava i filozofiju u Budimpešti, Parizu i Lajpcigu.

Zalagao se za socijalističke ideje i predvodio je Reformistički srpski nacionalni pokret mlade vojvođanske inteligencije, a 1922. godine pokrenuo je list „Nova Vojvodina“. Bio je urednik i listova „Prosveta“ i „Letopisa“.

Vasa Stajić je napisao više od 20 knjiga, od kojih su mnoge ostavile značajan trag, poput „Novosadske biografije“ i „Velikokikindski distrikt“, a autor je i preko 100 naučno-stručnih rasprava. Posle drugog svetskog rata izabran je za doživotnog predsednika Matice srpske.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga