Obeležena godišnjica Centra za regionalizam

Centar se tokom godina zalaže za demokratizaciju i decentralizaciju Srbije, kao i za promovisanje saradnje i pomirenja u regionu

12. dec 2013

Nevladina organizacija Centar za regionalizam iz Novog Sada, obeležila je danas 15 godina postojanja i rada u Skupštini Vojvodine.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kazao je tom prilikom da ima mogo posla na demokratizaciji i uspostavljaju saradnje u regionu bivše SFRJ, te da radeći “čovek zaboravi da se osvrne na svoje uspehe i sve što je iza njega ostalo”.

“Zahvaljujući proslavi, uspeli smo da vidimo šta je sve stalo u naših 15 godina, a stalo je mnogo. Osnovno bogatstvo Centra su ljudi i ideje koje ih nose”, kazao je Popov.

On se tokom proslave podsetio i suosnivača Centra za regionalizam, prvog predsednika Saveta Dejana Janče i saradnika Živorada Kovačevića, koji su preminuli.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Dušan Jakovljev istakao je da je Centar za regionalizam postigao mnogo u okviru Igmanske inicijative, u okviru koje je ova organizacija uradila neke od prvih sastanaka predsednika doskora zaraćenih bivših jugosloveniskih republika.

On je dodao da delovanje Centra pokazuje da je moderna Evropa “sve više Evropa regija i da politika evrointegracija mora da snaži regionalne nivoe organizovanja”.

Prisutnima su se obratili i ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag, predstavnici Misije OEBS u Srbiji, Fridrih Ebert Fondacije, Igmanske inicijative za Hrvatsku i Crnu Goru, kao i gosti iz Prištine.

Centar za regionalizam osnovala je 1998. godine grupa intelektualaca iz Novog Sada, sa ciljem da afirmiše i propagira ideju regionalizma u skladu sa evropskim trendovima i iskustvima.

Centar se tokom godina zalaže za demokratizaciju i decentralizaciju Srbije, kao i za promovisanje saradnje i pomirenja u regionu, član je Ingmanske inicijative i Građanske Vojvodine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga