Obeležena 75. godišnjica Bitke za ranjenike na Neretvi

Sile osovine su okupile devet divizija: šest nemačkih, tri italijanske, nekoliko ustaških i domobranskih, kao i nekoliko četničkih jedinica. Više od 150.000 vojnika Sila osovine napalo je znatno malobrojnije partizane, uz koje su bili i ranjenici

05. maja 2018

Mnogobrojne delegacije iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona položile su danas vence na Spomen-obeležju Muzeja „Bitke za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici.

Bitka na Neretvi naziv je niza operacija pokrenutih od Hitlerove Nemačke početkom 1943. protiv partizana u Bosni i Hercegovini. Nemci su nameravali da unište vrhovnu komadnu partizana, Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije i glavnu partizansku bolnicu.

Sile osovine su okupile devet divizija, šest nemačkih, tri italijanske, nekoliko ustaških i domobranskih zdrugova, te nekoliko četničkih jedinica. Procenjuje se da je više od 150.000 vojnika Sila osovine napalo malobrojnije partizane, uz koje su bili i ranjenici.

Rezultat je bio strateški uspeh partizanskih snaga kroz uspešno povlačenje većine borbenih jedinica – uz znatne gubitke, slom plana Snaga osovine da uništi partizanski pokret i težak poraz četnika.

(Fena)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga