Obeležena 70. godišnjica od Batinske bitke

Niko od zvaničnika sa državnog nivoa nije prisustvovao obeležavanju godišnjice velike pobede

11. nov 2014

Polaganjem venaca u Dunav danas je obeležena 70. godišnjica od Batinske bitke, jedne od ključnih bitaka iz Drugog svetskog rata na području Jugoslavije, u kojoj su pobedile jugoslovenske partizanske jedinice i snage sovjetske Crvene armije.

Vence u Dunav položili su potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin, Udruženja boraca iz gotovo svih mesta Vojvodine i susedne Hrvatske, predstavnici lokalne samouprave, Vojske Srbije, opštinskog, pokrajinskog i republičkog SUBNOR-a, kao i preživeli ratnici.

Vasin je na svečanoj akademiji u Somboru rekao da nije dobro što se Batinska bitka ne obeležava na primereniji način.

“Nije dobro što ovakvu epopeju i ovakav događaj, sećanje na jednu od većih bitaka Drugog svetskog rata, sprovodi nas ovde nekoliko stotina. Nije dobro što se cela Srbija danas, uz klanjanje žrtvama iz Prvog svetskog rata, ne klanja i žrtvama Batinske bitke”, rekao je Vasin.

Batinska bitka vođena je od 11. do 18 novembra 1944. godine između jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i Crvene armije, protiv jedinica nemačkog Vermahta i njihovih saveznika.

Cilj jedinica NOVJ bilo je oslobađanje Baranje, a Sovjetske armije je bio da uspostavi mostobran za prelazak tenkovskih jedinica na desnu stranu Dunava, radi lakšeg zauzimanja Mađarske.

Nemci su pokušavali da omoguće povlačenje svojih edinica preko Hrvatske i Slovenije u Austriju.

Batinska bitka okončana je pobedom jedinica NOVJ i Crvene armije.

U znak sećanja na Batinsku bitku na levoj obali Dunava kod Bezdana podignut je Spomen muzej, a na desnoj obali, iznad sela Batina u Hrvatskoj, na Batinskoj kosi, Spomen obeležje, koje je izradio vajar Antun Augustinčić.

(Autonomija/RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga